Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Expedice Tatra kolem světa 2 se ocitla v kruhu tradičního domorodého života, aneb návštěva v Himbské vesnici

Začátkem devátého měsíce putování Afrikou se parta cestovatelů z expedice Tatra kolem světa 2 (TKS2) vydala na severovýchod Namibie, a to do oblasti Kunene, dříve zvané jako Kaokoland. V okolí města Opuwo žijí domorodé kmeny Himbů, jejichž počet se odhaduje na zhruba 20.000 v Namibii a 10.000 v Angole.  

Než se k nim tatrovácká posádka vydala, zajeli cestovatelé na doporučení místních nakoupit potraviny - mouku, cukr, chléb, kávu, olej a tabák. „Než se vydáme do vesnic Himbů, je vhodné jim jako poděkování, že nás pustí nahlédnout do svých příbytků, darovat potraviny. Jasně, mohli bychom jim dát i peníze, ale nám připadá lepší věnovat právě potraviny,“ vysvětluje Marek Havlíček, zakladatel TKS2.

Nákup potravin pro Himby.
Nákup potravin pro Himby.

Po nákupu desetičlenná parta cestovatelů odjíždí z města Opuwo a po chvíli se začne měnit terén a jako mávnutím kouzelného proutku se tatrovácká posádka ocitá uprostřed pouště, kde jsou jen polosuché stromy a zhruba osm dřevěnohliněných obydlí. Ta jsou obehnána oválným plotem z větví.

 Ještě, než se naši cestovatelé vydají za tento plot, je třeba získat povolení vstupu od náčelníka kmene (tomu se následně věnují zakoupené potraviny včetně tabáku). Povolení uděleno, jen je ještě třeba splnit poslední bod, a to jasně, hlasitě a s úsměvem, takřka jednohlasně, pozdravit náčelníka. „Hello“, zazní jednohlasně.

Náčelník navštíveného kmene.
Náčelník navštíveného kmene.

Začátek listopadu je v Namibii vrcholným obdobím sucha, což je vysvětlením, proč jsou ve vesnici jen ženy a jediným zúčastněným mužem je již zmíněný náčelník. V těchto dnech muži odchází s dobytkem na pastviny, a to mnoho kilometrů daleko. Domů se vrací až v přicházejícím obdobím dešťů, kdy se krajina kolem jejich enkláv mění z pouštní na zelenou.

Ženy na své muže čekají doma, starají se o děti a prodávají drobné předměty, jako jsou sošky či náhrdelníky, a také se starají o kozy, které muži s sebou na pastviny neberou.

Himbové jsou pro Namibii doslova turistickou atrakcí, což vede je změně životního stylu v rámci tradičního způsobu života. Asi nejvýraznějším prvkem je změna oděvů mužů, kteří si osvojují evropský styl. Je to i z důvodu, že Himbští muži mají možnost vydělávat peníze prací či prodejem dobytka. To ale neplatí o ženách, ty se drží klasického himského života, včetně zdobení se zvířecími kůžemi a úpravou hlasů pomocí hlíny. Zajímavostí je i to, že se potírají červenou hlínou smíchanou s tukem, jejich kůže je tedy dočervena.

Sedmnáctiletá Monana, matka malého Pepeho.
Sedmnáctiletá Monana, matka malého Pepeho.

Tým posádky TKS2 měl možnost navštívit i obydlí sedmnáctileté Monany a jejího malého syna Pepeho. Monana našim cestovatelům předvedla, jak se míchá již zmíněná hnědá hlína s tukem, kterou se následně sama potřela.

Malý Pepe.
Malý Pepe.

Některé himbské vesnice jsou cizincům více otevřené, a tak člověk může narazit i na takové, kde lidé žijí tradičním způsobem života, ale současně chtějí dostat zaplaceno za případné fotografie. Díky tatře se parta TKS2 může dostat hlouběji a dále, kde jsou vesničky méně zasažené turismem.

I zde mají Tatru!
I zde mají Tatru!
Zvědavost dětí z obrázků v telefonu.
Zvědavost dětí z obrázků v telefonu.
Proč nosit věci v rukou, když máme hlavu.
Proč nosit věci v rukou, když máme hlavu.

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right