Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Martin Koutný a jeho cesta s TKS2

28. 4. 2021

Tatra kolem světa 2 (TKS2) je projektem, který pomyslně navazuje na výpravu z konce 80. let, která ovlivnila nejednoho cestovatele. Mimo to je TKS2 koncipovaná jako „otevřená expedice“ a během několikaleté cesty kolem světa se na palubu na určitý čas mohou připojovat lidé, kteří si takto mohou vyzkoušet reálný expediční život. Letošní druhá část cesty odstartovala v Africe a je za námi několik etap této části výpravy. Podle reakcí a dotazů je patrné, že veřejnost zajímá, jak to na palubě Trajdy (T815) chodí a jaké jsou názory a pocity lidí, kteří se stali členy týmu TKS2. I proto jsme se rozhodli pro tuto rubriku, ve které se čtenář dozví něco dalšího ze zákulisí, a to očima i slovy členů výpravy.

Martin Koutný

Martin Koutný má tři děti, vystudoval stavařinu, ale profesí dělá do počítačů. Ve volném čase se baví kolem domku a na zahradě. Má rád nové výzvy, cestování, dobrodružství. Rád sportuje, baví ho lyžování, in-line brusle, kolo, windsurf a wakesurf. Tedy, pokud si na sport dokáže udělat čas

Zleva: Zdeněk, Radim, Jiří, Tereza a Martin, společně s Trajdou.
Zleva: Zdeněk, Radim, Jiří, Tereza a Martin, společně s Trajdou.

Jak bys s odstupem času zhodnotil svou účast na expedici?

Jsem moc rád, že jsem se etapy Djibouti – Etiopie zúčastnil. Životní zkušenost, viděl a zažil jsem co jsem netušil, že vidět a zažít lze. Předčilo to mou bujnou fantazii a představivost. Naprosto jiné životní hodnoty místních lidí, bezstarostnost, veselost lidí, různorodost krajiny, rozdíly mezi velkým městem a venkovem…

Na co nejraději vzpomínáš?

Moc rád vzpomínám na partu lidí, která se sešla, na lidi v odlehlé vesničce, kde turistu celou generaci neviděli, na večer s kempováním, kdy se domorodci domlouvali, co s námi udělají, jestli jsme spadli z nebes, nebo kde se tam bereme. A nezapomenutelné je, jak Terezce domorodci vrátili ukradené tenisky a následně jsme koupili živou kozu… Nezapomenu na chuť čerstvého ovoce, ananasů, banánů, avokáda, manga.

Martin Koutný a jeho cesta s TKS2

Máš pocit, že tě expedice něco naučila? Pokud ano, tak co?

Expedice mě naučila ještě větší pokoře. V životě nepotřebuju skoro nic ze spousty věcí, kterými jsem se obklopil… To je nutné si často opakovat.

Přinesla ti účast na expedici něco dalšího?

Zkušenost s Etiopským zdravotnictvím, kde vládne organizovaný chaos. Personál, sestry i lékaři jsou vstřícní, zdravotnictví překvapivě a naštěstí docela levné.

Chuť zúčastnit se dalších etap na dalších kontinentech.

Kdybys teď (s aktuálními zkušenostmi) potkal svoje “já” chvíli před expedicí, co bys sám sobě poradil? Co bys sám sobě poradil co se týče balení na expedici, přípravy, očekávání, vnímání, přístupu, čehokoli dalšího..?

Poradil bych si (stejně jako vždy) vzít si polovinu věcí, oblečení, vykašlat se na notebook, vzít víc slivovice na desinfekci a klobásky.

Martin Koutný a jeho cesta s TKS2

Děkujeme za rozhovor a těšíme se opět na viděnou na palubě Trajdy

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right