Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Návštěva Paraguaye, aneb i v roce 2022 je se na co těšit!

11. 1. 2022

Po zhruba měsíci objevování Brazílie vyrazíme s Trajdou začátkem dubna 2022 do Argentiny, cestou se však ještě zastavíme ve vnitrozemském státu Paraguay, která leží na obou březích stejnojmenné řeky Paraguay.

Tento stát s rozlohou více jak 5x větší než Česká republika a s cca 7,5 mil. obyvatel je země většinou brána jen jako tranzitní, ale my si myslíme, že stojí za objevování, už jen kvůli atmosféře místní kulturu, biodiverzitě zvěře a pomalu plynoucímu životu bez mnoha turistů, jen s pár místními obyvateli.

Je to země pozoruhodných kontrastů, extrémně chudá někdy opravdu na pár kroků od nechutně bohaté. Pyšní se krásnými přírodními rezervacemi i obrovskými umělými nádržemi. Jezdí tu koňská spřežení, která jsou následována luxusními auty. Řemeslnické obchůdky stojí vedle moderních nákupních center a ruiny jezuitských klášterů leží na dohled od koloniálních domů.

Ruiny jezuitského kláštera.
Ruiny jezuitského kláštera.

Subtropický prales na východě je v kontrastu se suchou, trnitou divočinou liduprázdné roviny Gran Chaco. Za zmínku rozhodně stojí ruiny Jezuitských misií Trinidad a Jesus, malebná vesnička Areguá na břehu jezera Ypacaraí s koloniální architekturou a vlakovým nádražím, kdysi slavné národní železnice. Krásnou přírodu můžete obdivovat v Národním parku Ybicui s vodními kaskádami, potůčky, lagunami, lesy a pastvinami.

Návštěva Paraguaye, aneb i v roce 2022 je se na co těšit!

 

 

 

Něco málo z historie:

O období před příchodem Španělů počátkem 16. století není příliš známo, snad jen z východní část dnešní Paraguaye, kterou údajně obývali Indiáni Guaraníové a Guaycurú. Země se stala nezávislou v květnu 1811. V roce 1862 po smrti C.A. Lópeze převzal vládu jeho syn Francisko Solano Lopez, který o dva roky později zaútočil na Brazílii a rozpoutal tak paraguayskou válku proti Trojspolku, což zemi totálně zdecimovalo. Následovalo období střídání politických stran podporovaných buď Brazílií nebo Argentinou a v zemi se za 80 let vystřídalo přes 40 prezidentů, často svržených vojenským převratem. V tomto období proběhla i další výtěžná válka s Bolívií. V roce 1954 se stal prezidentem Alfreda Stroessner a po převratu v 1989 se začala země demokratizovat, v roce 1992 byla přijata ústava a v následujícím roce začala éra svobodných voleb se střídáním převratů přetrvávající až do dnes.

 

Jedno se však ani léty a vládou v zemi nemění, a to oblíbenost pití čaje Maté z lístků cesmíny paraguayské, často se jedná o společenskou událost popíjení ze společné nádoby (buď cuii, nebo kalabasi).

Zajímavostí je, že oblíbeným paraguayským tancem je původem český lidový tanec polka.

 

Pro TKS2

Napsal: Libor Svoboda

Foto: Kateřina Božková 

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right