Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Tatra kolem světa 2, nejdelší expedice v historii Československa i České republiky, pokračuje i v roce 2024

Od svého zahájení 22. 2. 2020 posádka ujela celkem 149 399 km a stihla navštívit a probádat Evropu, Asii, Afriku a Jižní Ameriku. Stala se tak již teď v jejím průběhu nejdelší expedicí v historii jak Československa, tak i samostatné České republiky.

Expedice “Tatra kolem světa 2” již 44 měsíců  objíždí zeměkouli.

V roce 2024 se expediční tým chystá do několika asijských postsovětských republik a do Turecka. - Navazuje na slavnou původní expedici “Tatra kolem světa”, která v letech 1987-1990 pomáhala propagovat tehdejší slavné československé nákladní vozy Tatra.

Expedice “Tatra kolej světa 2” pod vedením jejího zakladatele Marka Havlíčka zahájila své putování dne 22. 2. 2020. Hned na začátku putování zastihla posádku v Turecku covidová pandemie, která donutila celý tým strávit sedm měsíců bez jakékoli podpory a zázemí. Projekt tehdy prošel velkou krizí, kterou se ale podařilo překonat, a následně pokračovat v cestě přes Irán do Ruska. Odsud se v roce 2021 tým přemístil do Afriky, kde projel Džibuti, Etiopii, Keňu, Ugandu, Tanzanii, Zambii, Zimbabwe, Jihoafrickou republiku, Botswanu a Namibii. V roce 2022 se potom expediční vůz přesunul do Jižní Ameriky a dosud projel Argentinu, Chile, Bolívii, Peru, Ekvádor, Kolumbii, Brazílii, Paraguay a Uruguay. Na rok 2024 je naplánovaný posun do jihozápadní Asii, kde trasa expedice povede přes Kazachstán, Kyrgyzstán, Tadžikistán, Uzbekistán, Ázerbájdžán, Arménii, Gruzii a Turecka.

Cílem celého projektu je zprostředkovat stovkám lidí možnost vyzkoušet si na vlastní kůži plnohodnotné expediční cestování. To potvrzuje už 357 cestovatelů, kdy víc jak třetina se na palubu Tatry opakovaně vrací.

Zakladatel expedice Marek Havlíček říká: “Cestování a zkušenosti z cest každého člověka významně obohacují a inspirují. Poznávání nových kultur umožní každému účastníku expedice porovnat náš západní styl života s těmi, které jsou v řadě případů mnohem víc semknuté s přírodou. Ukáže mu místa, kam se běžný turista nemá možnost dostat. Na expedici zároveň účastníci poznávají nejen zajímavá místa a lidi, ale hlavně sami sebe.”

Expediční vůz byl postaven na podvozku Tatra 815, umožňuje cestu celkem 10 účastníkům, kteří se hlásí na jednotlivé trasy a kteří jsou doprovázeni profesionálním řidičem, kameramanem a průvodcem. Přespání je zajištěno ve čtyřech rozkládacích stanech, které jsou umístěny na střeše Tatry. Tatra je vybavená i kuchyňkou, sprchou a toaletou, takže expedice je zcela nezávislá na vnějších podmínkách a službách.

Poslední žijící účastník původní expedice, Stanislav Synek, který se zúčastnil také několika etap, potvrzuje jedinečnost tohoto projektu: “Marek je ryzí dobrodruh, se svou Tatrou se vrhá do takových míst, o kterých se nám před třiceti lety ani nesnilo. Snaží se zprostředkovat účastníkům dobrodružství v maximální možné míře. Navíc zajišťuje i financování celého projektu, což my jsme tehdy vůbec nemuseli řešit.”

Ambasadorem projektu se stal i významný český architekt Petr Kolář. “Zažil a viděl jsem již ledasco, ale míra zážitku z expedičního putování mě ohromila. Každý den, když jsem šel spát, jsem měl dojem, že jsem prožil nejfantastičtější den mého života. Ale další den mě překvapil něčím, co posunulo hranice zase o kus dál.” K tomu ještě dodává: “To, co Marek nabízí účastníkům expedice, je unikátní. Rozhodl jsem se tuto zkušenost nabídnout svým přátelům a možnost účasti na etapě v Argentině, Chile a Bolívii jsem nabídl padesáti z nich. Zájem o účast mě ohromila, protože jsem dostal 48 pozitivních odpovědí. Bylo nakonec velmi těžké vybrat devět z nich, kteří se mnou právě toto dobrodružství absolvují. S Markem v budoucnu plánujeme společně ještě řadu vylepšení, která expedici pro další účastníky ještě posune na významně vyšší úroveň.”

Možnost být členem expedice neoslovuje jen starší a zkušené cestovatele, ale i mladší ročníky. Známý influencer a další z ambasadorů projektu “Tatra kolem světa 2”, Martin Carev, byl na palubě Tatry již čtyřikrát a o své zkušenosti říká: “Chtěl jsem vystoupit ze své komfortní zóny a zažít netradiční dobrodružství s dalšími lidmi, kteří hledali stejně jako já netradiční zkušenosti a zážitky. Toho všeho se mi dostalo v maximální možné míře, navíc jsem na svých cestách našel řadu dobrých přátel.”

Takto náročný projekt není možné realizovat bez přispění partnerů a sponzorů. Jedním z nejvýznamnějších je známá česká firma PRIM, výrobce kvalitních mechanických hodinek. Aleš Vernar, její obchodní ředitel, podporu projektu vysvětluje takto: “Rádi bychom spojili dvě tradiční české značky, PRIM a Tatra, které mají řadu společného. Dlouhou historii, schopnost překonávat překážky, budit pozitivní emoce. Tři kusy našich ikonických hodinek Orlík právě absolvuje probíhající expedici. Navíc plánujeme společně s architektem Petrem Kolářem vytvoření limitované edice, která v sobě ponese symboliku objevování, dobrodružství a vyjímečnosti.”

Dalším partnerem bude v budoucnu i výrobce kvalitního českého nářadí NAREX. “Kde jinde, než na expedici kolem světa bychom měli otestovat naše nářadí v náročných podmínkách?” říká Petr Lukavec, marketingový ředitel Narexu.

K dalším partnerům expedice patří české firmy Chuděj a Baufera, výrobce prémiového sušeného masa Boží maso, firma BUSHMAN, která vybavila expediční tým svým oblečením, společnosti Tatra Trucks, Molpir, Tropico, Continental a řada dalších.

 

Petr Dvořák

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right