Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Trajda pluje směr Brazílie, aneb dobrodružství pokračuje!

16. 12. 2021

V pondělí 13. prosince naše Trajda bezpečně opustila Afriku a vydala se na cestu do brazilského Salvadoru, kam by měla dorazit koncem letošního roku.

Začátkem února 2022 si náš expediční vůz vyzvedneme, připravíme na cestu a koncem února se společně s celou posádkou vydáme objevovat již třetí kontinent, tentokrát kouzelnou Jížní Ameriku.

Výpravu odstartujeme v Brazílii, v nádherné a různorodé zemi. Než se tak ale stane, chceme vám ji alepoň lehce přiblížit.

„República Federativa do Brasil“ se rozkládá na téměř polovině celého jihoamerického kontinentu, což z ní dělá největší zemi celé Latinské Ameriky i jižní polokoule. Velkou většinu její severní a západní část pokrývají husté deštné pralesy zvané Amazonie - název je odvozen od řeky Amazonky, která celým územím protéká.

Vnitrozemí pak patří biotopu Cerrado s pahorkatinami, jejichž podnebí je nejpodobnější suchým subtropům s rozlehlými savanami, ale také smíšenými lesy.

Rozloha země předčí asi 108x naši republiku a tvoří ji 26 států (a jedno federálním území) s cca 212 miliony obyvatel. Svůj exotický nádech Brazílii dává celoročně příjemné počasí, nekonečné atlantické pobřeží a již zmíněný deštný amazonský prales. Země svojí velikostí a různorodostí nabízí opravdu něco pro každého návštěvníka, od kaňonů v rudých skalách, majestátných vodopádů, krásných řek, deštného pralesa až po savany a také zastavení se v koloniálních městech s bohatou architekturou. Především ve státě Minas Gerais je v každém i menším městě k vidění portugalský vliv s typickými bílými domky a kostelíky ikdyž města jako Rio de Janeiro či Sao Paulo také nezaostávají.

 

Historická vsuvka

První zmínky o Brazílii se objevují asi 10 000 let př. n. l. na vysočině Minas Gerais. Novodobá historie země se pak datuje od roku 1500, kdy k brazilským břehům dorazil první portugalský mořeplavec Pedro Álvares Cabral a začal tak portugalskou kolonizaci území, kde žily stovky různých odnoží kmenů indiánů. Kolonizace vrcholila v 17. a 18. století, kdy bylo v dnešním státě Minas Gerais objeveno zlato. V roce 1822 Brazílie vyhlásila nezávislost na Portugalsku a roku 1891 byla vytvořena federace. V letech 1930 – 1945 probíhala éra vlády prezidenta Vargase a následně v období 1964–1985 vládla zemi vojenská junta, ale od roku 1990 se postupně Brazílie začala měnit na zemi s demokratickou tržní ekonomikou a dnes je nejvýznamnějším obchodním partnerem českých podnikatelů v Jižní Americe.

Při objevování této země určitě nesmíme zapomenou na rytmus všude přítomné samby, kterou se můžete nechat provázet třeba ulicemi Ria de Janeira, města proslaveného kulturním životem na pláži Copacabana nebo Ipanema, sochou Krista na vrchu Corcovado, čtvrtí Santa Teresa připomínající starý Lisabon a každoročním karnevalem.

V zákoutí historické město Salvador de Bahía si budete připadat jako na pražské Malé Straně. Malé koloniální městečko Paraty na pobřeží Atlantského oceánu „přezdívané Benátky Brazílie“ vás uchvátí malebnými zátokami s bezpočtem ostrůvků.

Pokud vás omrzí samba, pak vás jistě nadchne hřmící zvuk vodopádů Iguazu ležící na stejnojmenné řece, který se řadí mezi největší systém vodopádů na světě. Klid si pak můžete naplno užít v rozlehlých mokřadech Pantanal, nebo na ostrově Ilha Grande s jedinečnou biodiverzitou či venkovskými oblastmi státu Minas Gerais u bývalých zlatných dolů roztroušených po jeho území. Pokud chcete zažít amazonský cestovní adrenalín, tak rozhodně na BR 319 přezdívané „silnice duchů“, bohužel však již započala její rekonstrukce a s tím spojené alarmující kacení pralesa. Je toho hodně, co objevovat při cestách touto zemí.

Tomáš Rohlík během cesty do přístavu v Durbanu (JAR).
Tomáš Rohlík během cesty do přístavu v Durbanu (JAR).

O Brazilcích se říká, že spěchají jen na fotbal nebo na karneval či oblíbenou fiestu. Obrňte se proto trpělivostí a mějte pro všechny případy vždy dostatek času, od vás se naopak budou vždy očekávat dochvilnost.

Za zmínku také stojí prezident českého původu Juscelino Kubitschek, který v 60. letech nechal postavit umělé hlavní město Brasílii, aby podpořil rozvoj do té doby chudého vnitrozemí. Brazílie je největším producentem zelené kávy na světě, a to již 150 let. Je členem G20 a společně s Ruskem, Čínou, Indií a JAR vytváří obchodně-politické spojenectví BRICS.

Zajímavostí také je, že území Brazilie až do konce 19. století obývali indiánové kmene Tupiu, kteří byli kanibalové. Postupně však splynuli s venkovským obyvatelstvem jiných kmenů a dnes už se jich nemusíte obávat.

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right