Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

A na konci roku z Kolumbie do Peru

Patnáctá etapa, poslední v roce 2022, se vydala z kolumbijské Bogoty přes Ekvádor do Peru. Nebyla to však jen tak obyčejná část putování Tatry kolem světa 2, nýbrž byla okořeněna nepokoji v peruánském hlavním městě a větších sídlech.

Prvního prosince 2022 navštívila parta dobrodruhů městečko San Juan de Pastocalle, poslední větší město na naší cestě Kolumbií. Ráno si všichni svorně zašli do krásné kavárny nakoupit výtečnou kolumbijskou kávu, aby mohli s nadšením v očích v nádherné vůni černočerného moku pokračovat dále.

Poslední památkou, kterou v Kolumbii navštívili, byla Santuario Las Lajas. Oficiálně Národní svatyně a bazilika Panny Marie z Las Lajas postavená v gotickém slohu v letech 1916 - 1949. Díky stavebnímu materiálu, břidlici, dostal jako svou bělostnou barvu, takže září ve slunečných dnech na několik desítek metrů daleko, ale byl díky ní i pojmenován. Laja, v překladu deska, pochází ze španělského názvu této ploché sedimentární horniny. Kromě kostela si zde bylo možné prohlédnout také místní muzeum a celou vesničku z nedaleké louky, kde se konalo první přespání této skupiny na divoko.

Národní svatyně Panny Marie z Las Lajas v Kolumbii
Národní svatyně Panny Marie z Las Lajas v Kolumbii

Druhý den byl start brzy ráno, protože Trajdu čekal přejezd na hranicích s Ekvádorem. Sice se jednalo o přibližně dvouhodinové zdržení, ale již brzy se skupinka procházela po bizarním obrovském hřbitově se zvláštními keřovými sochami v ekvádorském městě Tulcánu.

Mitad del Mundo, střed zeměkoule, byla ranní zastávka dalšího dne etapy. “Prohlédli jsme si i místní muzeum s obydlími původních obyvatel,” popisuje svůj zážitek Anežka. Po návštěvě rovníku vedla cesta posádku Tatry 815 do hlavního města, Quita. Zde navštívili hlavní místní trh, kde všichni ochutnali výbornou rybí polévku, prohlédli si nejstarší novogotickou katedrálu v Jižní Americe a někteří si dokonce vyjeli lanovkou na kopec nad městem s krásným výhledem po okolí. “Měli jsme štěstí, protože v Quitu byly zrovna oslavy výročí založení města, takže jsme viděli spoustu průvodů a slavností.” radují se dobrodruzi z nečekaného cestovatelského překvapení.

Vaření v Trajdě je lepší než doma
Vaření v Trajdě je lepší než doma

Brzy ráno vedla cesta expedici dále na jih, do městečka Papallacta, kde se nalézají známé termální prameny. Ještě předtím se ale všichni unavili deseti kilometrovým výletem okolo krásných jezer, jenž potkali cestou, aby se jim pak dobře v horké vodě odpočívalo.

Po návštěvě termálních lázní bylo rozhodnuto ještě za tmy pokračovat a ujet dalších sto padesát kilometrů k národnímu parku Cotopaxi. Ve stanech Domov na Kolech s matracemi Tropico se všem v noci spalo jako doma v peřince. “Večer strávený pod sopkou nás ráno odměnil pohledem na její ozářený vrcholek, když na chvíli vykoukla z mraků.”

S Tatrou se dá kempovat všude, třeba i na pláži
S Tatrou se dá kempovat všude, třeba i na pláži

Po snídani následovala návštěva kráterového jezera Quilotoa. Cestou proběhla krátká zastávka na vyhlídce Mirador del Cañon del río Toachi, kde si snad všichni užívali pocit motýlků v břiše při vyzkoušení visuté houpačky nad kaňonem. V horské vesničce u jezera Quilotoa ve výšce skoro 4 000 m n.m. proběhlo rychlé vaření čočkové polévky, po které ihned následoval jedenácti kilometrový okruh kolem kráteru. Po návratu připravil všem kuchař Jaromír výtečné krevetové rizoto se zeleninovým salátem a dokonce i palačinky jako zákusek.

Původně plánovaný přejezd od jezera Quilotoa do města Alausí nám dal zabrat. Cestou jsme sice navštívili městečko Baños de Agua Santa a krásný vodopád Cascada El Pailon del Diablo u vesničky Rio Verde, ale zároveň začaly zlobit brzdy, takže Trajda s posádkou pro jistotu zůstala dva dny v Alausí v Ekvádoru, aby měli prostor je pořádně prohlédnout a opravit. Naštěstí to nebylo nic vážného, protože už byla mírná obava i o stav pneumatik od Continental a baterky od GHV, ale ty zatím drží jako nové. Brzdy byly poškozeny jen lokálně, a brzy tudíž bylo možné jet dál.

Vodopád Cascada El Pailon del Diablo u vesnice Rio Verde v Ekvádoru
Vodopád Cascada El Pailon del Diablo u vesnice Rio Verde v Ekvádoru

Město Cuenco má krásné historické centrum a je zároveň zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, které se skupince předvedlo v plné kráse. Další den je však čekal časově náročný přejezd hranic do Peru, takže nebylo možné se ve městě dlouho zdržovat. Průjezd hranicemi proběhl hladce a mohl začít průzkum severní části Peru. Například celodenní návštěva pyramid v Túcume, kde všichni členové ocenili kvalitní expediční košile od Bushmana, které zabránily, aby v silném větru prochladli.

Krásné historické město Trujillo, nás sice nadchlo jeho návštěvníky svou krásou, ale zároveň zarmoutilo jejich prvním setkání s protesty a nepokoji v centru. “Šli jsme na večeři do restaurace Olé a ráno chtěli pokračovat dál, ale viděli jsme v televizi a i paní recepční nám říkala, že jsou všude bokády, že do Limy autem neprojedeme,” popisuje dramatickou chvíli koordinátorka Anežka. Byl tedy změněn plán a namísto autem pokračovali všichni dočasní členové do hlavní města z Trujillu letadlem. Všichni se tak stihli vrátit včas domů, i když to nejednomu způsobilo perné chvilky nejistoty. Za podporu v náročné situaci děkujeme zejména firmě Chuděj. Vše však dobře dopadlo a auto zůstalo kvůli nepokojům v Peru v městě Trujillu. Odtud bude také vyrážet následující etapa putování po Jižní Americe, která by měla jet z Peru do Chile.

Za tým expedice Tatra kolem světa 2
Lada Matyášová

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right