Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Jak tým TKS2 překračoval hranice do Zambie

Přejezd hranic mezi Tanzanií a Zambií

Během cesty kolem světa, se člověk setkává s mnohými výzvami. Patří mezi ně i například hraniční přechody. Navíc, když se jede velkým obytným vozem, je k cestovatelům obracena větší pozornost. Letos se tým expedice Tatra kolem světa 2 vydal za poznáním afrického kontinentu, kde je v plánu navštívit deset zemí. A jaké že jsou dojmy party dobrodruhů, která 17. července vstoupila do Zambie (již šesté země letošního úseku).

“Po noci u řeky na divoko, jsme se rozhodli vyrazit do Tundumy (tanzanské hraniční městečko) brzy bez snídaně, abychom byli na hranici co nejdříve a vyřídili vše nutné k přejezdu. Kromě víz a razítek do pasu, je potřeba zařídit celou řadu dalších dokumentů. Poplatky za cesty v Zambii, městský poplatek a další dokumenty k autu. Vše má svou budovu, úředníka s razítkem a svůj postup, který když cizinec nezná, může se protáhnout i na celý den. Tak jsme dali na doporučení ostatních cestovatelů a domluvili jsme se místním agentem (zambijský hoch v roušce) na tom, že nám pomůže všechny náležitosti vyřídit a asi jsme dobře udělali,” popsala Jana K.

Za to, že si tým najal agenta pro přejezd hranic, byl vděční i Jiří G.: „Bez místního průvodce bychom tam byli minimálně 8 hodin, počínaje čekáním ve frontě za náklaďákama a lítáním po všech přepážkách. Provedl nás za slušnej peníz.“

(Poznámka: Nejdřív si řekl o 50 USD, ale nakonec dostal 30USD.)

“Hned výstup z Tanzánie se trochu zkomplikoval. Pro výstupní razítko jsme potřebovali potvrzení o negativním Covid-19 testu, nejvíce 14 dní starý. Což několik lidí z posádky nemělo. Naštěstí po chvíli dohadování a prohlížení různých dokumentů, nám nabídli možnost otestování se přímo na hranici za 25 dolarů.

I když to byl 15minutový antigen test, čas na hranici běžel a po 2 hodinách jsme konečně stáli ve frontě na výstupní razítko z Tanzanie a sympaticky hned naproti byly přepážky na vstup do Zambie. Po vyplnění formuláře a zaplacení 50 dolarů jsme konečně dostali svá vstupní razítka do Zambie. 17 July 2011 se prostě přepsal na 2021, ale k případné kontrole ještě připsali číslo dokladu o zaplacení víz, který nám přiložili,” popisuje Jana K.

„My, co jsme šli k tomu úředníkovi, který měl správný bramborový razítko, tak to máme dobře, ten vlevo to měl špatně,” dodal s úsměvem Jirka, hlavní kameraman expedice TKS2.

Do Zambie se tým expedice TKS2 dostal v neděli 17. července 2021.
Do Zambie se tým expedice TKS2 dostal v neděli 17. července 2021.

Po vstupu do Zambie se posádka týmu vydala shánět místní SIM karty a u Trajdy zůstal Marek, zakladatel TKS2, který se ještě musel postarat o další potřebné dokumenty k vozu.

Na hranicích se strávilo zhruba 5 hodin, což byla v počtu čtrnácti lidí v týmu skutečně rychlá akce. Petra G. byla rychlostí vyřízení všeho potřebného taktéž mile překvapená: „Při přechodu s Tanzánie do Zambie jsem si myslela, že to bude delší záležitost, třeba celý den a překvapilo mě, že jsem za půl dne byli vyřízení i se vším všudy i s autem a SIM kartami.”

Další hranice, které čekají na tým TKS2 budou ze Zambie do Zimbabwe, a to ve druhé polovině srpna.

Zleva: Marek Havlíček, Vojta Pacholík, Lenka Krystková, Matěj a Martin Koutní, Michaela Čížová, Josef Kroupa, Jiří Dvorský, Jiří, Petra, Kristýna, Adéla Geržovi, Martin Dvořáček, Jana Kalivodová /tým 8. části africké etapy 2021
Zleva: Marek Havlíček, Vojta Pacholík, Lenka Krystková, Matěj a Martin Koutní, Michaela Čížová, Josef Kroupa, Jiří Dvorský, Jiří, Petra, Kristýna, Adéla Geržovi, Martin Dvořáček, Jana Kalivodová /tým 8. části africké etapy 2021

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right