Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Kolumbie křížem krážem v Trajdě

Bogota, startovací místo čtrnácté etapy, je jedno z nejvýše položených hlavních měst světa, leží ve výšce 2 650 m n.m. na vrcholu hory Monserrate. 

Hned první den posádka Tatry kolem světa 2 navštívila jedinečné místo, Salt Cathedral. Z Bogoty přijeli do města Zipaquirá, kde všichni navštívili solnou katedrálu. “Během cesty zpátky vláčkem, který nás vyvezl z podzemní katedrály, začalo pršet. To nám ale nevadilo, a, i tak jsme si potom prohlédli historické centrum města, kde si někteří nakoupili pláštěnky a gumáky, aby mohli prozkoumávat ještě více,” popisuje dobrodružnou náladu všech přítomných koordinátorka etapy Anežka. 

Pršelo i večer, když Tatra dorazila k jezeru Guatavita. Naštěstí na kempovacím místě byly party stany s posezením, které bylo možné využít k večeři (salát se zelím a tuňákem) a seznamovacímu kolečku. 

Město Barichara
Město Barichara

Ráno 10. listopadu 2022 si posádka udělala procházku s kolem jezera Guatavita. Laguna de Guatavita je tajuplné kráterové jezírko ve 3 000 m n.m., do něhož při náboženských obřadech náčelník indiánů Muisca (s celým tělem pokrytým zlatým prachem a tudíž zvaný El Dorado = Pozlacený) z ceremoniálního voru vhazoval obětiny ze zlata. Průvodkyně všem prozradila mnoho zajímavostí o historii této oblasti, o tom jak původní indiánské kmeny nechávali okolo jezera nebo házeli do vody zlato a smaragdy jako dar bohům, i o tom, jak se je zde později snažil španělský král najít. Vytrvalým kopáním jezero téměř vypustil. 

Santa Cruz de Mompox
Santa Cruz de Mompox

Později ještě proběhl průzkum Puente de Boyaca, bojiště, kde nadšení stoupenci Simóna Bolívara drtivě porazili mnohem silnější vojsko španělského krále a stvrdili tak nezávislost Kolumbie. Odpoledne Trajdu čekala cesta do Villa de Leyva, snad nejkrásnějšího kolumbijského starobylého městečka s malebnými zákoutími a kláštery.

Malá koloniální vesnička Guane a historické městečko Barichara potěšilo dobrodruhy svými kulturními i architektonickými skvosty. “Prošli jsme si centrum, nakoupili suvenýry, zkusili místní restauraci a také nám zbyl čas na návštěvu výstavy Panams,” nadšené povídá Anežka. “Moc jsme si jejich návštěvu užili a nafotili snad miliony fotek.”

Kaňon Chicaocha a posádka 14. etapy TKS2 v Jižní Americe
Kaňon Chicaocha a posádka 14. etapy TKS2 v Jižní Americe

Posádka dále vyráží do Chicaocha Canyonu a spí cestou do Santa Cruz de Mompox. Delší sezení v autě je vynahrazeno nádhernými scenériemi všude kolem. 

Dnes všechny o cenné zážitky obohatila prohlídka města Santa Cruz de Mompox, které je zařazeno na list světového dědictví UNESCO. Má poněkud odlišný charakter od koloniálních měst, které expedice navštívila doposun. S větším důrazem na karibskou atmosféru a sepětí s největší řekou země, Magdalenou, jíž opěvoval již García Márquez. 

Poznáváme město Cartagena a jeho přilehlou pláž, na které se nám líbí tolik, že zde i kempujeme. Přístavní Cartagena se starobylým centrem obehnaným hradbami (taktéž zanesena na list světového dědictví UNESCO), konkuruje kubánské Havaně svou domělou mocí i krásou. 

Ve středu 16. listopadu 2022 je odpočinkový den. Na poloostrově Barú si tým užívá místní pláže, relaxaci a procházky. 

Po celodenním přejezdu do města Medelin se všichni vydávají poznat jeho skvosty. Je to druhé největší město Kolumbie, středisko kdysi nezdolné říše narkobaronů, které ještě před několik desítkami let bylo pro turisty nepřístupné. Z Medelínu vede cesta Trajdu dál k El Peňol de Guatepa, mohutnému osaměle čnějícímu žulovému monolitu. Z jeho vrcholu se nabízí jedinečná vyhlídka na nedaleké členité jezero. Konec dne je ve znamení přesunu směrem k Manizales.

Proslulé údolí Valle de Cocora s nejvyššími palmami na světě (dorůstajících až 60 m), nás vítá svými svěže zelenými plantéžemi a hájemi. Však také vosková palma je národním stromem Kolumbie. Navštěvujeme sídlo Silvia, středisko vesniček indiánů Guambiano, a Popayán, přezdívaný pro své bělostné fasády Ciudad Blanca (tedy Bílé město). Kdo se pozorně díval, mohl dokonce spatřit kondory, barevné sirné doly jako z jiného světa a v dáli se tyčící vrchol San Juan. 

V úterý 22. listopadu 2022 se posádka vrací plná dojmů zpět do Bogoty. 

Za tým expedice Tatra kolem světa 2

Lada Matyášová

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right