Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Od Iguazu do Pelotas – druhá etapa finišuje

V polovině března měla za sebou druhá etapa expedice průjezd jižní částí Brazílie a návštěvu světoznámých vodopádů Iguazu. Kam jejich kroky směřovaly dále a co zde viděli?

V neděli 20. března 2022 dorazili členové expedice do São Miguel das Missões. Je jedním ze sedmi měst, které v Brazílii založili misionářští jezuiti. Ty dohromady tvoří památku Sete povos das Missões, která se skládá ze sedmi pevností tehdejšího řádu (v každém městě jedna). Dnes jsou z mnoha z nich již jen zříceniny. Nabízejí ale večerní představení se světelnou show, ve které nastiňují příběh o misijích a vyhánění původního obyvatelstva. I přes to, že byla v portugalštině, jednalo se o velmi naučnou chvíli, protože o tom většina členů neměla ani potuchy.

São Miguel das Missões
São Miguel das Missões

O den později navštívila ve městě Santa Maria expedice katedrálu Catedral Metropolitana Imaculada Conceição, která všechny zaujala svou velkolepou vnitřní výzdobou. Ten samý den čekal tým přejezd do národního parku Pedra do Segredo, známé horolezecké oblasti s velkými skálami typickými pro tuto oblast. Večer jim zbyl čas jen na malý průzkum okolí, ale pořádný výlet si udělali až druhý den za světla. Vypravili se totiž na vrcholek jedné ze skal, na jejímž vrcholku objevili velikou jeskyni. Na konci dne přesun do města Pelotas.

Katedrála Catedral Metropolitana Imaculada Conceição
Katedrála Catedral Metropolitana Imaculada Conceição

Po velkých přesunech a několika dnech na cestě nastal čas na odpočinek, a to na pláži Praia do Cassino. Nejen, že je sama o sobě krásná a plavání je zde bez vln skutečně odpočinkovou záležitostí, ale na jejím konci čeká pro pravé dobrodruhy překvapení. Možnost se na kryté drožce svézt po rezavých kolejích ke čtyři kilometry vzdálenému majáku Porto Alegre. Cesta je nejen zážitková díky způsobu dopravy, ale také proto, že trasa působí jako větrolam a vlnolam, který kryje nedaleký přístav, takže jsou cestující často spláchnuti rozbíjející se vlnou o násep.

Trajdu čekal návrat do Pelotas, pořádné umytí (kdy místní odvedli skutečně velkolepou práci, protože autu vydrhli dokonce i kola). Všichni si pochutnali na Reného posledním obědu, lunchmeatu s čerstvým salátkem, a po poklidném odpoledni poslední rozlučková večeře dočasného týmu.

Stálý tým v pátek 25. března 2022 vyměnil způsob dopravy z té na kolech na tu s pádly. Vypůjčili si totiž kajaky a vydali se po řece prozkoumávat areál nedaleké továrny. Později si také byli prohlédnout místní katedrálu Catedral Metropolitana de São Francisco de Paula a večeři si objednali na stejném místě jako předchozí den, protože se jim místní služby velmi zamlouvaly. Naneštěstí bylo potřeba Anežce večer shánět zubaře, protože se jí stal problém s již jednou opraveným zubem, ale vše naštěstí dobře dopadlo.

V neděli se k expedici opět připojil Marek, který musel namísto druhé etapy odletět zpátky do České republiky. Na autě proběhla výměna oleje a pořádný úklid. Skončila druhá etapa a Trajda spokojeně čeká v brazilském Pelotas na další cestu. Tentokrát do Paraguaye a Argentiny.

Údržba po druhé etapě Jižní Amerikou
Údržba po druhé etapě Jižní Amerikou

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right