Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Odpovědi na vaše otázky vol.1

3. 6. 2020

Před pár dny (24. května 2020) jsme se vás všech na našem FB profilu zeptali, co vás zajímá o výpravě TKS2. Na všechny otázky – a že jich nebylo málo, díky za ně – odpověděl Marek, bez kterého by se kola naší Trajdy neroztočila.            

Určitě se nám tenhle formát komunikace líbí, a tak budou i další takové blogy a odpovědi budu vždy od různý členů našeho týmu, aneb JEDEME V TOM SPOLEČNĚ))

 

Bylo by dobré dávat více fotek krajiny, protože budete mít určitě nádherné pohledy za jízdy 🙂

Vitek Halda Haluska

Budeme se snažit! Chceš-li víc fotek a víc zážitků, můžeš všechny členy, kteří jsou na cestě sledovat přímo na jejich sociálních sítích, jsou to jejich osobní profily, jejich osobní pohled.

 

Mě zajímá, jestli berete stopaři, popřípadě kolik jste jich už svezli 🙂

Vilém Spálovský

Zatím jsme stopaře neviděli, považuju-li stopaře za cestovatele, to že si nás lidi spletou s autobusem a mávají na nás na zastávce, to je neustále, ale těm nestavíme (-:

 

Všade vo svete je teraz panika okolo korona nezmyslu, neuvažovali ste, že výpravu odložíte? Musí to byť komplikované skrz tie obmedzenia a uzavreté hranice…atď. Idete aj do Mongolska?

Peter Urbanovič 

Ano jdeme i do Mongolska. Samozřejmě, že se uvažovalo i o odložení a řešilo se, jak by se to mohlo udělat, jaké by to mělo následky, jaké reakce. Nakonec jsme se rozhodli pokračovat. Jedno z našich hesel je: „Vždy existuje cesta“, nebo „Cesta je cíl“, a tomu všemu bychom se zřekli, kdybychom to vzdali, přestali hledat cestu, přestali považovat cestu jako cíl. Další závazy jsou našim partnerům, smluvně je často ve smlouvě postih za neposkytnutí toho, na čem jsme se dohodli, ano mohli bychom se soudit, dohadovat, domáhat práva, ale přijde nám víc fér pro to udělat maximum, kór když vidíme, že cesta existuje. Původní expedice měla trvat dva roky a nakonec trvala tři roky. Naše expedice má trvat tři roky a nyní máme tři měsíce zdržení.

 

Ako je to s kempovanim? Nemavate problemy s najdenim miesta na odstavenie vasho “karavanu”? V podstate ma zaujima pre kazdu krajinu aka je tam moznost volneho odstavenia kampera.

Jan Kollar

U hranic s Arménií to bylo opravdu náročné a všude nás vyháněli v zájmu našeho bezpečí. Při přejedu do centrálního Turecka a na sever k Černému moři, tam už se hledala místa sama a nikdo nás nevyháněl ani nepřesouval jinam.

Místa na WildCamping si užíváme, a to zejména, když je to na odlehlém místě – dál od lidí.
Místa na WildCamping si užíváme, a to zejména, když je to na odlehlém místě – dál od lidí.

Jaké tam máte počasí a kolik stupňů?

Jiří Herold 

Tvou odpověď píšu 30. 5. 2020 v 9:16, jsme na pláži, svítí sluníčko a je přesně 24 stupňů.                            

 

Jak kde vnímají Česko a jak Tatru?

Zdeněk Starý

Prezentujeme Českou republiku, ale většinou si lidi vzpomenou, až když slyší CZECHOSLOVAKIA a až pak chápou Česká republika, často prostě ani neví a jen se chytnou u fotbalistů či podobně.

 

Zajímalo by mě co ponorka, hádáte se mezi sebou, i když chlapy jsou v pohodě, co jíte, kdo vaří, jedli jste v každé zemi jejich národní jídla, navštěvujete konzuláty, a nebo rodiny ve městě, nebo vesnická obydlí, co se mi líbí jsou fotky z přírody a města, klidnou další cestu, bez komplikací a hlavně zdraví.

Zuzana Jirsova

Pro seriál a filmový materiál by bylo super, kdybychom se hádali, byla ponorka, ale jsme super parta. Vaříme si sami, nejčastěji vaří Lukáš. Snažíme se ochutnat samozřejmě místní kuchyni. Navštěvujeme konzuláty, velvyslanectví, často na nich sázíme stromy – jako třeba v Ankaře olivovník.

 

Líbí se mi vaše zprávy, videa, pocity, postřehy, no prostě všechno, co “pouštíte do éteru”. Osmiletá dcerka se ptá, jak se máte na cestě a manžela zajímá složení vašeho týmu.

Leona Brožová 

Včera jsme dělali video, ve kterém tě seznámíme s týmem a Trajdou, nyní je na palubě Lukáš – hlavní řidič, mechanik, kuchař, Multifunkční TOM, dva kameramani Jiří a Michal a já.

Aktuální posádka TKS2. Z leva: Marek, Michal, Jirka, Lukáš, Tom.
Aktuální posádka TKS2. Z leva: Marek, Michal, Jirka, Lukáš, Tom.

Dočká se Váš fanoušek, sledující, divák, nějakého uceleného seriálu nebo dokumentárního filmu?

Klicpeera Pavel

Seriál bude na Prima ZOOM, první dva díly jsou už na světě a seriál bude startovat v říjnu. Videa dáváme pravidelně na náš YouTube kanál, sleduj ho.

 

Co všechno jste už svým hithit podporovatelům splnili, co jim právě plníte. Opravdu dokážete vše splnit? Tam bylo tolik závazků, že se to snad nedá za 3 roky zvládnout! 🙂

Milan Mylun Suchý

Bylo tam toho opravdu hodně, a přestože nejsme velký tým, celosvětová krize nás trochu prověřuje – termíny, ve kterých se za námi dočasní členové přijedou podívat se posouvají, ale samozřejmě vše splníme.

 

Jedná technická jak je na tom s fyzickou Trajda a jak se zatím plní Vaše představy o průběhu expedice? Šťastné a bezproblémové další kilometry přeji.

Václav Bárta 

Trajda je na to dobře. Vždy je velký rozdíl jezdit kolem komína, nebo po stále stejné i známé trase anebo jet expedici po neznámých cestách, v neznámem prostředí. Dle plánu jsme měli být už v Uzbekistánu, ale je velký úspěch, že jedeme stále dál a expedice se neukončila.

 

Marku, me zajima jak zvladas “neprizpusobive lidicky v teamu”, prudice ktery se zajiste najde, chytraky ktery se mozna tez najde a vubec… jako vlk samotar chapu, ze se musis nekdy hodně kousat do jazyku a pocitat do desety. Nebo jste fakt dream team??

Igor Brezovar Cestovatel 

Jsme skvělý tým, ale vlk samotář to má vždy těžké. Debatujeme v týmu, když hledáme varianty itineráře a další věci. Co se týče zásadního plánovaní, před každým rozhodnutím opět chci znát názor týmu a až poté přijde rozhodnutí. Učím se pracovat s různorodým týmem, hodně mě v tom inspiroval, i když jen zlomkem Martin Cheníček.

 

Co je to za misto na te fotce :)? Někde v Beskydech :)?

Silvia Silvia 

Turecko, cesta alternativní, a to cestou do malé vesničky v horách.

Cestou, necestou.
Cestou, necestou.

Jak čtu vaše deníky, co mi chodí na mail, tak bych víc ocenil jejich kontrolu před publikováním. Chápu, že je tam autorská slepota a že jste všichni unaveni, já bych byl taky. Jenže když si hrajete se slovy a chcete být vtipní, tak je skoro nutnost mít text bez chyb. Každopádně držím pěsti a přeji jen to nejlepší, především pak tomu nešťastníkovi cestování bez potopy.

Alda TenCo Svítí 

Díky za upozornění, často text prochází dvojí korekturou, ale máš pravdu, že vše je v rychlosti a spěchu, budeme se na to víc soustředit.

  

Ahoj, hlavně hodně fotek a videí z cesty. Rozhovory s místníma, jaké je to u nich. Také mechanické potíže a provizorní opravy. Fota vaší dílničky. Přeju šťastnou cestu.

Libor Lee Huml 

Ahoj, díky za podměty, většina z toho bude v seriálu, který poběží na podzim na PrimaZOOM, a budeme na to myslet.

 

Mně zajímá vše o Tatrách,uż od dob Paříž-Dakar,i ty novější trasy. Děkuji.

Vlasta Machová 

Ok, přidáme i techničtější záležitosti.

Technická prohlídka Trajdy, kterou Lukáš provádí pravidelně.
Technická prohlídka Trajdy, kterou Lukáš provádí pravidelně.

Chci se optat,kdy se bude seriál o vaší expedici na Prima Zoom se vysilat a jestli se uvaźuje o vydávání knižní publikace? Co rok to 1 díl o státech co jste procestovali a o místních obyvatelích a jejích životě ,jak si žijí a jak vzaly expedici TKS2

Tomáš Keller

Seriál odstartuje na podzim, kniha by měla být, přesně o tom, co píšeš.

 

Ahoj, já jsem přes techniku a také přes řízení..zajímá mě tedy jak řešíte technické potíže a jak se vám kde řídí v cizích krajích, co ostatní řidiči jak se chovají mezi sebou a celkově vzato místní zvyky a zlozvyky v dopravě a nešvary a kuriozity, ahoj.

Vlastimil Palko 

Díky, dobrá připomínka. V Turecku je to klidnější z pohledu člověka, který cestuje dvacet let, z pohledu Evropana jsou řidiči neklidní, nepředvídatelní, moc troubí, často nedodržují předpisy.

 

Neviděl jsem mapu kde aktuálně jste a kam míříte. Nemyslím z které země a do které, ale spíš trošku detail. Díky

Jan Brustmann 

Na našich www je aktuální poloha i trasa kudy jsme projeli, plus Kateřina aktuálně pracuje na další cestovatelské platformě, kde budou vidět místa, kde jsme byli, a to včetně datumů.

 

Fotky a vyprávění z cest, hlavně o setkání s místními lidmi, místními kulturami, přírodními zvláštnostmi atp. Zkrátka taková nahlédnutí do míst a událostí, co běžnému turistovi uniká. Ale to je asi smysl celé výpravy.

Olga Suldovska 

Ano to je smysl celé výpravy, často se to nedá vměstnat do slov, tak to naši profesionální kameramani a střihači zpracují do krátkých videi, které pak jsou k viděním na našem YouTube.

 

Tak třeba z jakými lidmi jste se potkali, co všechno jste ochutnali…

Ivana Franzká 

Ty jo, mrkni na můj FB profil. Poctivě každý den píšu deníček s kým jsme se potkali, často i to, co jsme každý den jedli.

Turecký kebab je vlastně takový šašlik a my jich vyzkoušeli už skutečně mnoho a pořád jsme se jimi ještě nepřejedli. Své o tom ví i Lucie, naše pravá ruka, která aktuálně “operuje” z Česka a už brzy ji opět uvidíme na palubě Trajdy.
Turecký kebab je vlastně takový šašlik a my jich vyzkoušeli už skutečně mnoho a pořád jsme se jimi ještě nepřejedli. Své o tom ví i Lucie, naše pravá ruka, která aktuálně “operuje” z Česka a už brzy ji opět uvidíme na palubě Trajdy.

Momentálne ma najviac zaujíma, kedy vypadnete preč z toho Turecka 🙂

Vlado Ďuri Štachitka

Hranice do Íránu jsou otevřené, nyní řešíme víza, která nám propadla, a čekáme na nano respirátory, které nám poslali z Ministerstva průmyslu a obchodu, abychom je cestou prezentovali. Tento týden vyrážíme směr Írán.

 

Zdravím, publikovaný obsah je zaujímavý. Fotografie pútavé. Chýba mi len trochu viac technických informácií. Akú údržbu, opravy, úpravy robíte a podobne. Držím palce.

Miro Sojka 

Rozumím, zpracujeme nějaký článek anebo video. Čím je auto větší tím je toho víc a na takové expedici prostě nemůžeš nic podcenit. Vypracovali jsme podrobnou tabulku po kolika kilometrech máme udělat to či ono, takže vlastně jen kontrolujeme tachometr a tabulku a pak děláme jednotlivé úkoly. Vše jsme konzultovali přímo s motoráři z Tatry, konzultovali s lidmi, kteří jezdí stejnými stroji v extrémní Sibiři. Naše Trajda není jen Tatra, její nedílnou součástí je také spousta dalších věcí na nástavbě. Co se týče úprav, oprav, kontrol na Trajdě na cestě, tak to skuzečně moc neventilujeme na FB, ono by to pak mohlo vypadat, že každý den ležíme pod autem a někdo by si mohl myslet, že je to tím že je Trajda špatná. Tím rovněž předcházíme sporům v komentářích, kdy někteří – i když u auta nejsou a neznají souvislosti, píší, že jsme blbci, že ten šroub utahujeme málo, že bychom měli víc, a to například protože jsme nikde neukázali a nikomu neřekli, že je závit je poškozený, zatím jsme ho neopravili protože nemáme závitník, nebo jsme ho nedotáhli, protože umělá hmota pod šroubkem je mírně naprasklá, nebo že jsme na šroub dali lepidlo, protože se bojíme, aby nepraskla ta umělá hmota. V minulosti jsme se snažili to vše osvětlit, ale byly to desítky hodin a stejně to nic nepřineslo. Navíc jsem díky tomu byl nazván sebestředným blbem, proto raději o těchto věcech prozatím psát nebudu.

 

Mě by zajímalo jak se lidé se kterými jste se potkali a poznali dívají na naší vlast a co říkají na vaší expedici a jak to máte stín hybridním pohonem 🙂 jinak přeji vše nej !

Al Okurka Eš 

Někteří ani neví, co je Česká republika, tím prokazatelně děláme propagaci Česku a informujeme lidi, že taková zem existuje.

Na automobil máme přimontovaný “výrobník” vodíku, který je získáván z vody a nepatrné množství této směsi pak přidává do sání. Do motoru tedy jde studený vzduch obohacený o vodní páru a o směs vodíku. Na výkonu to jde poznat především v maximálním výkonu, tedy v kopcích, nemusíš tolik podřazovat, drží otáčky i v kopci atd.

 

Taky bych moc ráda vstupy v TV jste úžasní a úžasný byl start od Rudolfinu s vama moc děkuji za podpisy perfektní akce a hlavně mnoho štěstí a šťastných kilimetru

Lízinka Čiči 

Díky.

V týmu máme dva kameramany – Jirku a Michala, kteří se starají o videa. Na téhle fotce je ale kameraman Jiřík před objektivem a jeho roli pro tentokrát převzal Lukáš.  Co dodat, jsme všestranný tým.
V týmu máme dva kameramany – Jirku a Michala, kteří se starají o videa. Na téhle fotce je ale kameraman Jiřík před objektivem a jeho roli pro tentokrát převzal Lukáš. Co dodat, jsme všestranný tým.

Udělejte nám pár fotek pro škol, ať můžeme inspirovat mládež a ukázat jim krásy planety:)

Richard Prajsler  

Ozve se vám někdo, abychom společně vytvořili materiál, který bude tím správným.

  

Mě zajímá hodně jak řešíte opravy atd. (i když ať je jich co nejméně) hlavně jaká místa navštívíte.

Tomáš Temcsák 

Cestování je hodně o improvizaci, to samé opravy na cestách. Zatím vše sloužilo jak má. Nyní díky COVID-19 se itinerář trochu upravil, památky jsou zavřené, a to co vidíme je z poloviny náhoda nebo usilovné hledání v mapách, komunikace s místními, ale o to větší dobrodružství a poznávání.

 

Co Vám zůstanou za vzpomínky z Turecka 🙂

Helena Průchová Valkovičová 

To se uvidí až se nás na to zeptáš za pár měsíců nebo za pár let.

Příroda Turecka je různorodá. Ráno se probudíme u moře a večer si nandaváme teplé ponožky v kopcích pokrytých sněhem.
Příroda Turecka je různorodá. Ráno se probudíme u moře a večer si nandaváme teplé ponožky v kopcích pokrytých sněhem.

Věřím, že jako TKS2 zanecháš stejný odkaz:-)

Gabriela Tokáriková 

Díky, v to věřím

 

Přesně hlavně hodně fotek a videí dávejte ať víme kde se nacházíte a prožíváte

Jan Vesely 

Provedeme!

 

Jsem spokojen s tím, co od Vás vidím každý den!!

Petr Maďar 

Moc díky!

 

Technika, Trajda jako taková, krajina a její lidé. Mnoho zdaru Borci

Teobald De Stefanis .

Víc fotek, provedeme!

 

Fandím Tatře dobrej nápad doufám že bude met dost zakázek .

Luděk Srek Szeiff 

Projekt Tatra kolem světa 2 je soukromým počinem a i když nás Tatra Trucks podporuje, nejde o výpravu financovanou a řízenou Tatrou.

 

Mne informacie ktore poskytujete postacuju….stale sa snazim vžiť do vasej situacie a vdaka pekne pisanym textom to ide celkom dobre.

Slavomír Semančík 

Díky.

 

Mě by zajímalo jak jste vyřešili problém s ventili.

Fabio Honzik 

Ventily se podařilo v Turecku sehnat, a udělat repasy čtř hlav, které měly poškozené ventily.

  

Idealni je mix, ktery delate. Neco o mistech, neco o teamu, neco o tatre. Vseho tak akorat:) Takze ja spokojen. Tak at to jede dal a snad brzy navidenou:)

Jan Hrubec 

Skvělé. A brzy na palubě Trajdy na viděnou (-:

 

Jakou máte stravu? Co budete dál objevovat?

Marcela Kankova 

Snažíme se okoukat to, co vaří a jedí místní a pak to vařit, sem tam jdeme ochutnat kuchyni od místních, někdy se snažíme vařit to, co bychom si uvařili doma, guláš s knedlíkem a podobně (-:
V plánu je do týdne dorazit do Íránu.

 

Videa z cest

Péťa Ullmannová 
Sleduj náš kanál na Youtube – zde je odkaz: https://bit.ly/2XW38RA

 

Poznali jste místní ženy? 🙂

Pepino Čížkovský 

Sem tam je zahlédneme, ale věř mi, kam se hrabou na krásné Češky.

 

Dobrý den, mě zajímá vaše aktuální posádka. Jestli můžete sdílet aktuální počet lidí v daných lokacích pro případné zájemce do výpravy. díky

Rodrick Drake 

Momentálně je nás pět – Lukáš, hlavní řidič, mechanik a kuchař, Tomáš – multifunkční muž, Jiří a Michal kameramani a já.
Další destinací bude Irán, až budeme v dané zemi, bude možnost přiletět za námi a přidat se k nám. Tato možnost se nabídne těm, kteří s námi měli cestovat.

 

Kde jste ?

Pavel Reli  

Když jsem odpovídal, tak jsme byli u Černého moře, u města Samson, v Turecku. Aktuálně jedeme směr hranice s Íránem. 

Pořídili jsme si prut a ryby jsme chytili..jen tedy nebyly zrovna jedlé, takže máme prut a měli jsme hlad.
Pořídili jsme si prut a ryby jsme chytili..jen tedy nebyly zrovna jedlé, takže máme prut a měli jsme hlad.

Jste borci hodně štěstí

David Kovanda 

Máme v týmu i ženy – borkyně (: díky!!!

  

Mě by zajímal takový pokus. Asi mě tu budete kamenovat, ale co takhle se vžít do situace TKS1 a být třeba tři dny offline od světa? Žádný internet, FB, Twitter, Instagram, mobil a tak. Dali byste to? Nebo byste se “pozabíjeli”?

Jiří Vaněk  

Už se několikrát stalo, že jsme byli několik dnů bez internetu. O výstupy se stará Kateřina, která je momentálně v ČR. Z výpravy jí posíláme podklady, texty, videa zážitky, ty se v ČR zpracují a dají do světa. Svět bez sociálních sítí a internetu je určitě krásnější, ale tato výprava není o našich zážitcích, ale o tom sdílení, ke kterému jsme se zavázali, k tomu zprostředkování toho všeho, přeci naše heslo je: „Pojeď v tom s námi“ a chceme všem poskytnou informace z první ruky a těm, co chtějí umožnit i účast na palubě.

 

Mě zatím nic neschází, rád si počtu příběhy z vašich cest, na webu máte mapy, fotky také parádní-za mě super

Martin Němeček 

Díky, jsme rádi, že se líbí.

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right