Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Prozkoumáváme sever Kolumbie

Třináctá etapa putování expedice Tatry kolem světa 2 se vypravila na okruh severní Kolumbií. 

V sobotu 22. řijna se zahajovala etapa z Bogoty, kde mohli dočasné členové navštívit  Solnou katedrálu nebo například také vyhlášenou botanickou zahradu José Celestino Mutise. Další den probíhala prohlídka národního parku Parque de la Sal (Solný park), kde se nachází slavná stavba, a odtud pak další kroky nově příchozích členů posádky mířily do malebného městečka Aguachica. “Území dnešní Aguachica bylo před příchodem španělských dobyvatelů osídleno indiánskými kmeny Chimila. Tento kmen byl později brutálně zdecimován Španěly. V roce 1850 dorazili do Aguachica první migranti, kteří byli do značné míry přitahováni kávovými plantážemi v sousední Ocaña a zavedli zemědělské a obchodní postupy pro obchod v regionu. Během dvacátých let 20. století byla v oblasti nalezena ložiska ropy, což vyvolalo další vlnu migrantů převážně ze sousedních oblastí,” vysvětluje zaujatě dobrodruhům řidič Lukáš. 

 

V Kolumbii jsou na každém kroku úchvatné pamětihodnosti
V Kolumbii jsou na každém kroku úchvatné pamětihodnosti

Další zastávka, národní přírodní park Tayrona je chráněná oblast v kolumbijském severním karibském regionu u Santa Marta. Představuje endemickou biologickou rozmanitost oblasti pohoří Sierra Nevada de Santa Marta, která se vyznačuje různými klimatickými podmínkami a rozmanitou geografií, od suché hladiny moře až po kopce vysoké 900 metrů nad mořem. V oblasti parku nalezneme četné archeologické pozůstatky na dávné lidské osídlení datující se až do 16. století. 

Kolumbie posádku Tatry nadchla svou živelností a energičností
Kolumbie posádku Tatry nadchla svou živelností a energičností

Další den následoval přesunem do jednoho z nejznámějších měst Kolumbie, Cartageny. “Ta je známá od koloniální éry a dnes se pyšní titulem hlavního přístavu na severním pobřeží. Historická role Cartageny jako spojnice na cestě do Západní Indie jí poskytuje důležitou historickou hodnotu pro zachování dědictví z velkých obchodních námořních cest. Byl to klíčový přístav pro vývoz peruánského stříbra do Španělska i pro dovoz zotročených Afričanů. Osídlení různými domorodými lidmi v regionu kolem Cartagena Bay se datuje od roku 4000 před naším letopočtem,” libuje si v detailech, které posádce poskytuje řidič Lukáš. V roce 1984 byly koloniální opevněné město a pevnost v Cartageně zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO.

Cartagena de Indias na expedici dýchla koloniálními časy
Cartagena de Indias na expedici dýchla koloniálními časy

Město Montería je známé svým kulturním dědictvím, které zahrnuje směs převážně koloniálních španělských potomků a domorodých indiánů Zenú. Město je domovem Sombrero Vueltiao, kolumbijského národního symbolu; a také lidové hudby Porro. 

Přejezd do malebného městečka Medelín nabízel všem množství působivých výhledů a nezapomenutelnou atmosféru pomalu se měnící krajiny. Medellín se nachází v údolí Aburrá, centrální oblasti pohoří And v Jižní Americe. V únoru 2013 vybral Urban Land Institute Medellín jako nejinovativnější město na světě kvůli jeho nedávnému pokroku v politice, vzdělávání a sociálním rozvoji a ve stejném roce vyhrál Medellín také cenu Harvardské univerzity za podporu inovací v městských řešeních a udržitelném městském rozvoji.

Další zastávka v programu bylo Valle del Cocora, neboli Údolí Cocora, které je jedno z nejkrásnějších a nejpůsobivějších přírodních údolí v Kolumbii. Jméno „Cocora“ bylo převzato podle quimbajské princezny, dcery místního náčelníka Acaimeho, a znamená také jako „hvězda vody“. Údolí je součástí národního přírodního parku Los Nevados a můžeme v něm dnes vidět národní strom Kolumbie, voskovou palmu Quindío (Ceroxylon quindiuense). Zdejší delikatesou jsou sladkovodní pstruzi s omáčkou a jitrocelovými lívanečky.

Pátek 4. listopadu 2022 byl věnován pozvolnému návratu do civilizace a klidnému přejezdu zpět do Bogoty. 

Za tým expedice Tatra kolem světa 2

Lada Matyášová

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right