Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Tatra kolem světa 2 projíždí Patagonií

Na šesté etapě putování expedice Tatra kolem světa 2 nás čekala trasa z argentinského města Ushuaia přes Patagonii na sever až do Santiago de Chile, hlavního města stejnojmenného státu.

Ushuaia je nejjižněji položené město světa známé především jako výchozí destinace pro výpravy do Antarktidy, a právě zde se setkali dočasní členové šesté etapy expedice Tatra kolem světa 2, René Kempný, Vladimír Jadrníček, Daniel Šolc, Petr Holík, Jan Mjartan, Petr Kolář, Jindřich Malý, Pavla Vidláková, Martina Straková a Martin Carev, se stálou posádkou, aby mohli vyrazit na očekávanou cestu nejjižnějšími oblastmi Jižní Ameriky.

 

Po krátkém seznámení a prvním nakupování suvenýrů byl čas vyrazit směrem na sever k hranici s Chile. Přespali jsme ve střešních stanech od Domova na kolech na matracích Tropico na divoko na pláži, jen několik kilometrů před hranicemi, abychom je brzy ráno přejeli a stihli tak trajekt přes Magalhãesův průliv, a mohli pokračovat do městečka Punta Arenas.

 

Místa na kempování v Chile až vyrážejí dech
Místa na kempování v Chile až vyrážejí dech

Ve středu 1. června 2022 jsme vstávali velmi časně ráno, abychom ještě za světla dorazili do národního parku Torres del Paine. Byl moc krásný a všichni se nadšeně kochali vyhlídkami po okolních horách. Dokonce jsme si i udělali krátký, asi tříkilometrový výlet okolo jezera k vodopádu.

 

Spali jsme o kousek dál ve stanech. Co nás ale napadlo bylo, že jsme stále v národním parku, takže nám to už za tmy přišli připomenout strážci parku. Přesunuli jsme se tedy do kempu u jezera Pehoé. Což nám paradoxně ale vlastně pomohlo, protože jsme odkud ráno rovnou vyrazili na hodinový výlet na vyhlídku Mirador Condor. A další jsme si udělali zanedlouho potom, cestou k argentinským hranicím, okolo ledovcového jezera Lago Grey.

 

Se zastávkou u ledovce Perito Moreno jsme přes města Torres del Paine a El Calafate pokračovali až do argentinského národního parku Los Glaciares. Scenérie zde byly uchvatné! „Ledovec byl tak krásně modrý a čistý až mi z toho vhrkly slzy do očí,“ sděluje své pocity Anežka Boháčová. „Po chvíli obdivování jsme byli dokonce svědky toho, jak se velké kusy ledu ulamovaly, a s rachotem a velkými vlnami padaly dolů do vody kolem.“ Nikdo se od této scenérie nemohl odtrhnout, takže jsme z parku odjížděli asi až půl hodiny po zavírací době s velkou omluvou vrátnému.  

Ke každému správnému dobrodružství patří dobré jídlo
Ke každému správnému dobrodružství patří dobré jídlo

Noc jsme strávili všichni kvůli silnému větru pěkně pod střechou v Calafate a zbyl nám i čas na průzkum městečka a obdivování místní kultury. Po svaření prasklého disku od Maxionwheels a výměně sprchy na nádobí, která kvůli mrazu praskla, jsme se vydali na druhou stranu národního parku, ke známé a horolezci oblíbené hoře Fitz Roy. Zajímavostí je, že vrcholek hory není po většinu dní v roce kvůli mrakům vůbec vidět. My jsme ale měli obrovské štěstí, protože se nám hned při příjezdu ukázala v celé své kráse v zapadajícím slunci.

 

Dále tým navštívil Puerto Rio Tranquilo s tyrkysově modrou vodou, jejiž hlavní atrakcí jsou plavby na loďkách k jeskynním útvarům Capillas de Mármol (kaplím z mramoru) a výpravě k laguně San Rafael v národním parku zařazeném mezi biosférické rezervace UNESCO (jehož součástí je Severopatagonské ledovcové pole).

 

Po legendární a jedné z nejhezčích silnic v Jižní Americe, Carretera Austral, se Trajda dostala přes výhledy na vrcholy sopek Osorno a Calbuco do Santiago de Chile, nejstaršího města v zemi založeném původně Evropany, s Metropolitní katedrálou Návrší Santa Lucía, Neptunovou fontánou a galerií indiánského umění.

 

Za tým TKS2

Lada Matyášová

 

Zimní pohádka Chile
Zimní pohádka Chile

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right