Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Tatra kolem světa 2 prozkoumává jižní Peru

Již devátá etapa putování Jižní Amerikou zastihla cestovatele s Tatrou 815 v jižní části státu Peru. Navštívili zde jak známé jezero Titicaca, tak proslulé Arequipo či kaňon Colca. Vydali se sem Olga Chudějová, Aneta Chudějová, Radek Bajer, Karel Mařík, Lukáš Mařík, Marek Mařík, Erik Hutter, Zuzana Šrámková, Martin Carev, Karel Turek a Kateřina Hrdinová.

Etapa začala v hlavním městě Bolívie, La Paz, odkud se Trajda s novou osádkou vydala na západ. Během odpoledne zdárně dorazila do města Tiwanaku, do z historického a archeologického hlediska jednoho z nejvýznamnějších míst celé země. Zde si všichni prohlédli pyramidy i muzea a k seznamovací večeři si dali steaky s bramborovou kaší a salátem. “Netušila jsem, že je kultura Tiwanaku tak stará a významná,” svěřuje se po prohlídce Anežka. “Hodně mě překvapilo, kolik se o ní dochovalo zpráv a informací až do dnešní doby.”

V noci mrzlo, a tak se všichni hned z rána vydali pragmaticky na prohlídku dalšího muzea, aby se alespoň trošku zahřáli, a o toho si prohlédli fotografie z doby rekonstrukce místní památky a osm metrů vysoký a dvacet tun těžký obelisk boha slunce. “Z Tiwanaku jsme vyrazili k bolivijské části jezera Titicaca, kde jsme si s místními domluvili projížďku na šlapací labuti. Ale spíše než dobrodružství to byla sranda. Pán nás držel na provázku a objel s námi jen molo,” popisuje netradiční a neočekávaný zážitek Karel. Po vyjížďce čekala již na všechny večeře, po níž ještě dlouho seděli venku u ohýnku a povídali si.

 

Hlavní kuchař expedice připravuje večeři ve venkovní kuchyni
Hlavní kuchař expedice připravuje večeři ve venkovní kuchyni

Ve středu 10. srpna 2022 vyrazila Trajda se svou posádkou do vesnice Charazani. Po příjezdu byla na programu pět kilometrů dlouhý pěší výlet do vesničky Niño Corin, ve které všichni doufali nalézt tradiční léčitele Kallawaya. Bohužel ale v daném místě nikdo o těchto léčitelích ani neslyšel, takže se podařilo akorát uprosit nějakého místního, aby všechny odvezl zpátky k autu. Cestou ale dobrodruhové zahlédli místní termální prameny, které se jim tak zalíbily, že si sem zajeli na noc, a celý večer strávili příjemným nahříváním se v horké vodě. “Alespoň k něčemu byl ten výlet za šamany dobrý,” pochvaluje si Lukáš.  

 

V Peru je tolik krásných výhledů na okolní hory, že jeden neví, kam se podívat dříve.
V Peru je tolik krásných výhledů na okolní hory, že jeden neví, kam se podívat dříve.

V pátek ráno přejela Tatra hranice do Peru a vyrazili rovnou do města Juliaca, kde bylo nejprve potřeba zařídit veškeré cestovatelské nezbytnosti (ubytování v hotelu, směna peněz, nákup SIM karet), a hned pak už Trajda brázdila místní silnice zpátky k jezeru Titicaca. Tentokrát ale z peruánské strany. 

 

Na loďkách se skupina přemístila na známé plovoucí ostrovy Uros. Z celkového počtu sto dvaceti navštívili ten den tři. Nejdříve menší ostrov, kde žijí pouze čtyři rodiny, a potom ještě dva větší. Místní lidé všem ochotně vysvětlovali, jak se ostrovy staví, jak na nich lidé žijí a jak je pro ně důležité rybaření a lov. Přijali také pozvání navštívit rákosové domky i “venkovní” kuchyně, a naoplátku podpořili vodní komunitu nákupem suvenýrů a drobností. Trajda dokonce dostala přívěšek ze slámy pro štěstí. Kvůli nedostupnosti původně plánovaného místa na spaní se nakonec noc konala na parkovišti u hotelu ve městě.

 

Neděle byla ve znamení dlouhého přejezdu do města Arequipa, který byl přerušen akorát na krátkou procházku k vodopádům Catarata de Pillones. Pondělí 15. srpna 2022 bylo však celé věnováno prohlídce známého města. “Dopoledne nás moc milý průvodce vzal na všechny místní zajímavosti - do kostela, do uličky starých a populárních hotelů, na most, z kterého byly vidět sopky nad městem a do muzea Alpaca, ve kterém jsme mohli vidět a dokonce si i zkusit nakrmit dva druhy lam,” povídá s nadšením v očích Kateřina. Oběd byl tentokrát lokální, v místní hospůdce, a na něj navazovala prohlídka místního, stále funguícího, kláštera. 

S Tatrou kolem světa 2 jedině s úsměvem na tváři.
S Tatrou kolem světa 2 jedině s úsměvem na tváři.

Ráno 16. srpna 2022 vyrazila expedice směrem ke kaňonu Colca. Je nejhlubším kaňonem světa. Cestou proběhlo mnoho zastávek na nejrůznějších vyhlídkách a na té nejlepší, vyhlídce Mirador del Condor, si posádka dokonce i dala oběd. Ve vesničce Chivay si někteří vyzkoušeli sjezd do Kaňonu po zipline, a následně všichni navštívili termální bazénky nedaleko. 

 

Duhová hora nás překvapila množstvím turistů, kteří se na vrcholku vyskytovali. Místní zde dokonce prodávali jídlo a pití, a kdo chtěl, mohl se i vyfotit s nastrojenými lamami. “To, že tu mají guláš, nás malinko překvapilo, ale hora byla úchvatná,” rozplývá se Aneta. Zpátky se někteří svezli na koni a zbytek se prošel. Na oběd jsme se zastavili v rybářské vesničce Lucre, která je známá pstruhovými sádkami, což dodalo obědové pauze úplně jiný rozměr, jelikož si svou porci musel každý nejprve ulovit. Odpoledne Trajda dorazila do městečka Písac, které je jedním z důležitých měst v Posvátném údolí táhoucím se severně od Cusca až k Machu Picchu. Zde proběhla návštěva ruin citadely z 15. století. “Bohužel jsme přijeli až před západem slunce, takže prohlídka byla jen krátká. Ale i tak jsem ráda, že jsem mohla nasát zase trochu jiný pohled na peruánské dějiny,” konstatuje Radek.

 

 

 

Pozorování ptáků a dalších zvířat je ideálním způsobem studia navštívené země při četných výletech nebo zastaveních na noc.
Pozorování ptáků a dalších zvířat je ideálním způsobem studia navštívené země při četných výletech nebo zastaveních na noc.

Poslední den etapy byl ve znamení přejezdu do Cusca, kde byl oficiální závěr. Cestou ještě proběhla prohlídka muzea Awana Kancha zaměřeného na práci s lamami a tradiční rukodělné práce původních obyvatel. V Cuscu všichni měli možnost shlédnout historické centrum, katedrálu, náměstí i obrovské tržiště. 

 

Za tým expedice Tatra kolem světa 2

Lada Matyášová

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right