Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Tatra kolem světa 2 v Machu Picchu a Nazca

Během desáté etapy putování Tatry kolem světa 2 se její účastníci podívali do Peru. Navštívili jak světoznámé Machu Picchu, tak záhadné obrazce v oblasti Nazca. Účastníci etapy byli Erik Hutter, Josef Mach, Tomáš Morvay, Jakub Milata, Zuzana Sramkova, Lenka Hamplová, Zbyněk Bican Viktor Bican, Miroslav Hofrichter.

Desátá etapa po Jižní Americe byla zahájena 26. srpna 2022 v kempu Quinta Lala nad Cuzcem v Peru. Po krátkém seznámení vyrazila Tatra se svými novými osadníky na první dobrodružství nad městem Písac. Dopoledne následujícího dne bylo věnováno prozkoumávání centra města s tradičními trhy a po obědě se hned dobrodruzi vydali úzkými uličkami města Olantantaybo na začátek túry k ruinám Pumamarca. Měli štěstí, protože tam přišli již pozdě a místní rodina jim dovolila zaparkovat a přespat na jejich zahradě. “Paní Sára nás se svými dětmi pozvala k sobě domů. Pověděla nám o své rodině a ukázala nám celé své hospodářství, jehož součástí je jezírko s pstruhy, morčecí farma, krávy, slepice a další domácí zvířata. Všichni jsme tak mohli vidět a malinko i zažít běžný život Peruanců zblízka,” popisuje nenadálé setkání a za pohostinnost, kterou nám táto rodina prokázala. Objednali jsme si několik čerstvých pstruhů, poděkovali a pokračovali na prohlídku historického města Olantaytambo. To nás okouzlilo svými malebnými uličkami s kanály na odvádění vody a výhledem na incké ruiny nad městem. O těch nám povyprávěl a městem nás provedl pan doktor Zbyněk Bican. Další zastávkou byl vodopád Poc Poc, který nás překvapil svou náročností při výstupu kvůli nadmořské výšce a převýšení. 

Tatra kolem světa 2 v Machu Picchu a Nazca

V pondělí 29. srpna 2022 se konala lehčí túra ke kondoří vyhlídce Mirador de Cóndores, kde se dobrodruzi kochali nejen těmito majestátnými zvířaty, ale také řekou Apurimac protékající hluboko pod nimi. Noc strávili v kempu Casa Lena a další den pokračovali do města Abancay. Zde proběhlo tankování, doplnění zásob a následně dlouhá cesta do Nazca. Nazca lines (obrazce v písku) jsou jedna z největších záhad celé jižní Ameriky, a je možné je nejlépe spatřit z letadla. Proto se všichni účastníci expedice vydali 2. září 2022 na místní letiště, abych si je mohli prohlédnout z výšky. “Obrazce na náhorní planině Nazca se mi moc líbily, ale ježdění na buginách a sandboarding o den později byl snad ještě lepší,” výská nadšením Zuzana. 

Tatra kolem světa 2 v Machu Picchu a Nazca

Další putování Trajdy a její posádky vedlo na poloostrov Paracas. V sobotu 3. září 2022 cestou k jeskyni Huagapo se však sešly dvě katastrofy najednou. Zaprvé, přibližně v polovině trasy došla káva. A zadruhé, ve velké nadmořské výšce se spotřebuje více paliva jako normálně, takže v 4 700 m n.m. uprostřed hor došla nafta. “Museli jsme požádat o pomoc kolemjedoucí auto, které nás odvezlo do nejbližšího města Huancavelica, kde jsme koupili plný kanystr, a díky jinému autu jsme se zase dostali zpátky k Tatře,” popisuje dramatické okamžiky koordinátorka Anežka. K jeskyni tedy Tatra dojela až další den. 

Jeskyní Huagapo, největší jeskyně v Peru, si expedičníci mohli prohlédnout s místním průvodcem, který se ukázal být jedním z vnuků mužů, kteří jeskyni pomáhali objevovat. V pozdním odpoledni pak družina dorazila do rezervace Junin, přesněji k jezeru Chinchaycocha, kde strávili mnoho času pozorováním plameňáků a lam alpak. 

“Další den ráno nám Marek řekl, že se půjdeme podívat do zkamenělého lesa. Moc jsem nevěděla, co si pod tím představit, ale ve chvíli, kdy jsme tam došli, se mi zatajil dech. Nádherné kamenné útvary připomínající tichnou a nehybnou soustavu stromů byly uchvatné. Nečekala jsem, že něco tak obyčejného by na mě mohlo mít takový dopad,” popisuje nečekaný zážitek z prozkoumávání zapadlých koutů Peru Lenka. Po obědě následoval přesun do termálů La Calera, kde si všichni vychutnali zasloužený odpočinek a noc strávili u řeky nedaleko. 

Tatra kolem světa 2 v Machu Picchu a Nazca

Další den bohužel skolila výšková nemoc téměř celou posádku, takže bylo rozhodnuto změnit plán, a pokračovat do nižších poloh. Návrat do Limy byl tedy vítanou úlevou. Posádka si ještě zašla na pořádnou rozlučkovou večeři a po poslední noci v hotelu se rozjela do svých domovů. 

 

Za tým expedice Tatra kolem světa 2

Lada Matyášová

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right