Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Tatrou kolem světa 2 po krásách Ekvádoru a Kolumbie

Již dvanáctou etapu brázdí Tatra kolem světa 2 krajiny Jižní Ameriky, a tentokrát se vydala z Ekvádoru do Kolumbie.

V úterý 4. října 2022 začala dvanáctá etapa putování Tatry kolem světa 2 po Jižní Americe. Po prvotním seznámení se parta dobrodruhů se vydala podívat na rovník, kde si také dali oběd a po prohlídce nedalekého areálu Mitad del Mundo se vypravila do termálů Papallacta. 

 

Další den byl náročný, protože si skupina hned zkraje dopřála čtrnácti kilometrovou túru v přírodní rezervaci Cayambe-Coca. Cestou viděli nádherná jezera a množství vodopádů. Odpoledne jsme strávili odpočinkem v termálech obklopených přírodou a horami.

Přírodní rezervace Cayambe-Coca
Přírodní rezervace Cayambe-Coca

Cestou do Cayambe úplnou náhodou natrefila posádka Tatry kolem světa 2 na Ekvádorce jménem Chelo, který umí mluvit česky, protože v Česku rok pracoval a žil. “Pozval nás na svou farmu, kde se nám moc líbilo. Počasí nám však příliš nepřálo, tak jsem původně plánovanou túru vynechali a v kempu Casa de Campo se raději pustili do grilování,” vypráví koordinátorka etapy Bianka. 

 

Procházka k vodopádu Peguche, místní atrakcí v oblasti Otavalo, se všem moc líbila stejně tak jako tradiční trhy s místními výrobky. Odpoledne strávené u jezera Cuicocha zvalo ke krátké vycházce po okolí, než všechny kapky deště zahnaly do auta. 

Ekvádorec Chelo
Ekvádorec Chelo

Město Tulcan sloužilo nejen jako obědová zastávka, ale také jako možnost si prohlédnout místní hřbitov plný zajímavých soch a okrasných keřů, jaký u nás nenajdeme. Poté následovalo čtyřhodinové překonávání hranic do Kolumbie, které se bez problémů povedlo.

 

Las Lajas je město proslulé svým gotickým kostelem, od kterého je výhled na nedaleký kaňon, řeku a vodopád, a kde se účastníkům etapy moc líbilo. Další zajímavou zastávkou pak bylo archeologické naleziště Tierradentro, které je zapsané v seznamu UNESCO, jehož průzkumu byl věnován jeden celý den. 

“Na objevování národního parku Farallones de Cali bylo nejlepší, že si každý mohl vybrat trasu, která mu vyhovovala, a mohl si tak dosyta užít tropickou přírodu,” popisuje Bianka. 

 

Kolumbijská kávová oblast Eje Cafetero se rozléhá mezi městy Pereira, Salento, Armenia a Manizales. Osadníci z Trajdy se prošli uličkami barevného Salenta a pokračovali do palmového údolí Valle del Cocora, které je známé typickými kolumbijskými vysokými palmami. Zde si další den dopoledne vyběhli na kopec s krásným výhledem na údolí Valle del Cocora a pokračovali do kempu v městě Ibagué.

 

Valle del Cocora
Valle del Cocora

Cestou do Bogoty dobrodruzi navštívili ekologickou kávovou farmu Eco finca La primavera. “Hned na úvod jsme každý dostali šálek kávy na ochutnávku a v průběhu dne jsme si pak přišli celým procesem zpracování tohoto nápoje (sběr, fermentace, čištění, pražení)”, hýří nadšením všichni zúčastnění. Majitelkou firmy je žena a i většina z dalších deseti zaměstnanců jsou ženy. Nepoužívají se zde žádné pesticidy ani syntetické metody a farma je držitelem několika certifikátů bio kvality (Rainforest aliance, Birdfriendly). V průběhu prohlídky začalo pršet, takže si mohli dokonce i sami vyzkoušet, jak se sbírá káva v takovýchto podmínkách. Období sklizně kávy se totiž prolíná s obdobím dešťů. 

 

Od jezera Neusa vedla cesta Trajdu s její posádkou dál do tzv. Slané katedrály, jedné z největších atrakcí v Kolumbii. Po její prohlídce ale už byl čas jen umýt auto a dojet včas do Bogoty na závěrečnou večeři. 

 

 

Za tým expedice Tatra kolem světa 2

Lada Matyášová

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right