Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Vinařství, pouště a gejzíry navštívíte s Tatrou kolem světa 2 během dvou týdnů

V pátek 13. října 2023 se Trajda vydává z Argentiny přes Chile až do La Paz v Bolívii, aby cestou navštívila to nejlepší ze všech tří zemí. Byla to cesta dlouhá, ale o zážitky na ní nebylo nouze. 

Magický autobus a Tatra kolem světa 2
Magický autobus a Tatra kolem světa 2

Za první čtyři dny etapy toho dobrodruzi s Trajdou zažili spoustu. V Argentině navštívili Ďáblův chřtán a Amfiteatr, což jsou skalní útvary vypadající doopravdy jako stavby z dávných dob antických. Cestou se zastavili v rodinném vinařství Domingo Molina a následně navštívili přírodní rezervaci Quebrada de las Conchas a duhové hory nad vesnicí Purmamarca. Hranice do Chile pak překročili průsmykem Jama ve výšce 4 800 m n.m. V Chile je čekaly další přírodní skvosty - rezervace Los Flamencos, solná pláň Salar de Pujsa i sopka Licancabur. Zvládli se také vykoupat v solných jezerech Lagunas Escondidas de Baltinache a viděli tzv. magický autobus uprostřed pouště Atacama.

Česká vlajka v Bolívii
Česká vlajka v Bolívii

V poušti Atacama se expedice Tatra kolem světa 2 na chvíli zdržela, aby prozkoumala Měsíční údolí, geologicky významné místo, kde například vědci z NASA testovali Mars Rover. Na největší solné pláni na světě Salar de Uyuni to byla právě posádka Trajdy, kdo zde umístil českou vlajku u památníku Rally Dakar. Gejzíry Tatio jsou nejvýše položeným gejzírovým polem na světě a přesně tam na východ slunce vyrazili členové dvacáté třetí etapy. “Cesta stála za starou belu, ale východ slunce byl překrásný, a navíc jsme se mohli vykoupat úplně osamotě, v malé termální říčce bokem, díky skvělému místnímu průvodci, který nás tam speciálně vzal,” pochvalují si cestovatelé. 

Gejzíry Tatio
Gejzíry Tatio

Kuchař René, který s expedicí jezdí pravidelně, se i tentokrát překonával. Nejen v delikatesách vařených na plynovém sporáku, který má Trajda v sobě zabudovaný, ale například také bramboráky dělanými na ohni. A k tomu si, kdo chtěl, mohl poslechnout historky architekta Petra Koláře. A ráno, aby všichni alespoň malinko umenšili nasbírané kalorie, se konal kurz horolezectví. Jaká se to sešla skvělá parta! 

Most Antonio José de Sucre (pojmenovaný podle jednoho z osvoboditelů Bolívie) spojuje obce Yotala a Betanzos. Byl postaven koncem 19. století, aby zjednodušil cestu z Potosí do Sucre. Dnes již není zdaleka tolik využívaný jako dříve, ale stále je považovaný za skvost místní výstavby.

Most Antonio José de Sucre
Most Antonio José de Sucre

V bolivijském La Paz je z místní lanovky město vidět jako na dlani a to ani nemluvě o skvělé místní kuchyni a tradičně oblečených ženách - jaká lahoda na závěr pro dobrodružné duše. A dokonce tu mají bar jako je ten u Vočka ze Simpsonů. Kdo by si přál lepší ukončení společného putování? 

V další etapě se Tatra kolem světa 2 vydá z Bolívie do Paraguaye, malé země uprostřed Jižní Ameriky.

Bolivijský La Paz jako na dlani
Bolivijský La Paz jako na dlani

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right