Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Z Buenos Aires do Ushuaii za osmnáct dní

V polovině února 2022 se v hlavním městě Argentiny, Buenos Aires, schází šest členů dočasné posádky (Miroslav, Erik, Jiří P., Jiří V., Michal, Josef) osmnácté etapy putování Tatry kolem světa 2 po Jižní Americe, odkud společně s řidičem Lukášem a koordinátorem Martinem vyrážejí na čtyři tisíce kilometrů dlouhou cestu do Ushuaii. Ta by jim měla zabrat přesně osmnáct dnů. 

Setkání u Trajdy proběhlo v pořádku a posádku už čekal první přesun. Spalo se nadivoko na břehu jezera Laguna de Monte. Po ujetí tři sta padesáti kilometrů se konala první zastávka ve městě Carlos Casares. Rozchod na tři hodinky všem zajistil dostatek času na prohlídku tohoto jedinečného místa. Kempovali jsme na místě zvaném Uriburu.

Cesta do městečka Santa Rosa de Toay zabrala Tatře 815 jen chvíli a zbyl tedy dostatek času si místo projít a podívat se na vše zajímavé, co nám nabízí. Večer proběhl formou kempování nedaleko Paso Córdoba u řeky Rio Negro. 

Posádka osmnácté etapy putování po Jižní Americe
Posádka osmnácté etapy putování po Jižní Americe

Odtud už vedla cesta směrem do Patagonie. Cestou byla možnost si prohlédnout městečko Puelches (ve středu Argentiny) a projet městem Neuquen až do místa kempování u jezera.

Brzy ráno vyrazila šestičlenná posádka směrem na San Carlos de Bariloche – vstupní brány Patagonie a jednoho z nejkrásnějších měst v Argentině. Po hodině jízdy dobyli městečko San Martin de los Andes, kde si všichni užili dvouhodinový rozchod, a poté projíždíme legendární cestou č. 40 přes překrásnou krajinu sedmi jezer. V pozdním odpoledni přijíždí Trajda do Santa Carlos de Bariloche. Před večeří ještě čeká všechny krátká procházka na protažení ztuhlých údů a po výtečné večeři už si každý rád užívá pohodlí matrací ve střešních stanech. 

Ráno se dobrodruzi rozprchávají všemi směry. Někteří měnit peníze, jiní procházkou podél pobřeží, další objevují zajímavý hřbitov a ti pohybuchtiví vyrážejí na vrchol kopce Cerro Lopez. 

Spí se na pláži nedaleko jezera Bahía López.

Kempování nás odměnilo západem slunce
Kempování nás odměnilo západem slunce

Přejezd do Equenu je ve znamení odpočinkového dne. Ubytovávání v chatičkách představuje luxus vhodný k relaxu, sprše, troše soukromí a případně také praní. 

“V pondělí 20. února 2023 jsme po cestě do města Epuyen v Argentině navštívili Lagunu Huala Hué a prošli se po lesní stezce nedaleko. Následně jsme se prošli po lanových mostech Piletones del Manso, u kterých jsme si také pronajali rafty a sjeli si řeku Manso,” představuje harmonogram dalšího dne koordinátor Martin. 

Tatra kolem světa 2 dorazila do městečka El Chaltén a to by nebyla žádná expedice, aby se na ní neudálo také něco pamatování hodného. “Ráno jsme si přivstali, abychom se vydali na dvaceti kilometrový výšlap směrem k hoře Fitz Roy,” vypráví s nadšením Erik. Všichni nakonec úspěšně dosáhli horské laguny, ze které byl vidět horský vrchol jako na dlani.

Národní park Torres del Paine bral dech
Národní park Torres del Paine bral dech

Po šesti hodinách jízdy je předním oknem vidět jeden z nejhezčích ledovců vůbec, Perito Moreno. Fascinovaně všichni hledí na masu ledu z jedné z vyhlídek, když v tom se s obrovským hlukem sesune dolů do vody masa ledu. “Uf, to je tedy podívaná,” ryčí všichni nadšením. Spaní je těsně za hranicí národního parku nadivoko. 

Přejezd k Torres del Paine v Chile, alias celý den strávený přejezdem hranic do Chile. Národní park však vzal všem dech! Největším zážitkem byl jednoznačně výstup k horskému jezírku. 

Poslední dny už jsou více přejezdové, ale unavené nohy a krajinou chtivé oči za okny to uvítají. Trajdu čekala cesta do Punta Arenas, na které urazila téměř čtyři sta kilometrů najednou. Odtud přes San Sebastian do Karukinky až do cíle etapy. 

“Prvního března jsme po více než pěti tisících kilometrech konečně dojeli do nejjižnějšího města na světě, Ushuaia! Odkud jsme pokračovali národním parkem Ohňová země na jih až jsme dorazili na úplný konec Pan-americké dálnice. Odpoledne nás čekal výlet lodí, na kterém jsme měli možnost spatřit tuleně, kormorány a lachtany,” vzpomíná na závěrečné chvíli koordinátor Martin. 

Mano del Desierte, neboli Ruka pouště
Mano del Desierte, neboli Ruka pouště

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right