Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Z Chile do Argentiny na palubě Tatry kolem světa 2

Od 5. do 20. dubna se Trajda vydala se svou novou posádkou ze Santiago de Chile do Salty. Cestou navštívila národní park Chañaral de Aceituno, sochu Ruka v poušti, poušť Atacama a solné jezero. 

Svou pouť zahájili dobrodruzi ze Santiago de Chile směrem k jezeru San José de Maipo. Tam byla možnost si zajít na malou procházku a dát si svačinku. Následně Trajda popojela k místu přenocování, přibližně hodinu od jezera, v části zvané Inderteminada. Zde se dočasní členové seznámili jak mezi sebou, tak s Tatrou, a k si pochutnali na výtečné polévce z brambor a mrkve. 

Hned po ránu nadšenci do pohybu vyrazili na tříhodinovou túru, při které ušli přes deset kilometrů. Po návratu je čekalo rizoto s krevetami k obědu. Odpoledne posádka dosáhla v místě La Ligua - Pichicuy vln oceánu a jejich chuťové buňky si dosyta užily zeleninový salát s chlebem. 

Kempování na břehu jezera San José de Maipo
Kempování na břehu jezera San José de Maipo

“V sobotu jsme vyrazili do Chañaral de Aceituno za velrybami, tučňáky a lachtany. Odtud jsme se vydali do pouště Atacama, kde jsme si udělali dvouhodinový trek, po němž jsme se odměnili výtečným rizotem z mořských plodů a koupáním v moři,” popisuje koordinátorka Tereza. Další den byl budíček brzy, aby Trajda zvládla ukousnout co nejvíce kilometrů a bylo tak možné ještě za světla zastavit u sochy Ruka v poušti. Je to jedinečný úkaz prstů a dlaň vynořující se z písku dun, který má symbolizovat vzdor lidu proti útlaku mocných. Příjemný večer si pak posádka vychutnala ve městě Antofagasta. 

Ruka v poušti
Ruka v poušti

“Konečně jsme dorazili do centra pouště Atacama, městečka San Pedro. Strávili jsme zde čtyři noci, protože je toho tady spousta k vidění,” hýří nadšením Tereza. První den se konala prohlídka známého Měsíčního údolí. Zde dokonce expedičníci potkali místního průvodce Andreje, který je původem ze Slovenska, a všechno jim zde ukázal. Další den si udělali skoro dvacetikilometrový trek údolím Ďáblova chřtán, po němž následoval taktéž celodenní odpočinek v přírodních termálech. V sobotu mohli zájemci vyrazit na gejzíry Geysers Del Tatio a zaplavat si v solném jezeru Puritama (obsahuje 40 % soli). Měli také možnost ochutnat místní jídlo v podobě rozmačkané kukuřice se zeleninou. “Kupodivu to není tak špatné, jak to zní!” popisuje Tereza. V neděli už se ale kola Tatry točí dál. Cestou přes Duhové hory a hranice s Argentinou až do cíle dvacáté etapy, města Salto. 

I přes bláznivé barvy naší kapoty občas do okolní krajiny zapadneme
I přes bláznivé barvy naší kapoty občas do okolní krajiny zapadneme

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right