Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Z Chile do Argentiny

Konec ledna 2023 byl ve znamení putování po jihu Jižní Ameriky, ze Santiago de Chile do argentinského Buenos Aires. Cestou Tatra kolem světa 2 navštívila chilských i argentinských národních parků, kterým dominují morény, ledovcové kary a jezera s průzračnou vodou. 

Další, v pořadí již sedmnáctá dočasná posádka Trajdy při putování Amerikou se nalodila na palubu 21. ledna v Santiago de Chile a bylo možné vyrazit na tři tisíce kilometrů dlouhou trasu do Buenos Aires. Cestou z města se mohli všichni kochat vrcholky nedalekého pohoří And s vinicemi na jejich úbočí. 

První zastávka se konala v bývalém hornickém městě Sewell. Dnes se jedná o téměř neobydlené sídlo, ale pěkně opravené a udržované domy dokazují, že zde dříve bývalo živo a že je i dnes snaha toto kulturní dědictví zachovat. V roce 1960 zde žilo šestnáct tisíc lidí. Od roku 2006 je totiž Sewell zařazen na seznam světového  dědictví UNESCO. 

Tatra víří prach Jižní Ameriky
Tatra víří prach Jižní Ameriky

Dopoledne navštěvujeme vodopád Laja, který je coby kamenem dohodil od panamerické dálnice na spojnici měst Los Angeles a Chillán. Vodopády se skládají ze čtyř samostatných vodních proudů ve tvaru podkovy, které tvoří na dopadu malý kaňon. Zájemci si zde mohli vyzkoušet dobrodružnou turistiku, zip line, projížďku na lodí nebo například vynikající kulinářské speciality místní restaurace.

Národní park Huerquehue, kam vedla cesta Tatru 815 dál, se nachází na úpatí And, v deštném pralese v oblasti La Araucanía na jihu Chile. Zahrnuje na sto kilometrů čtverečních hornatého terénu a najdeme zde převážně prastaré lesy Araucaria - stromu, jemuž se u nás přezdívá „opičí hádanka“. Je zde také množství průzračných jezer a lagun, kterými je tento park posetý jako perlami – včetně proslulého jezera Tinquilco, které leží v dolní části této chráněné oblasti.

Vodopád Laja
Vodopád Laja

Středobodem národního parku Villarrica je řada tří sopek: Villarrica, Quetrupillán a Lanín obepínající význačnou lokalitu deštných pralesů. Lesy parku poskytují stanoviště pro divokou zvěř jako jsou pumy, nutrie, jestřábi Harrisovi, grizoni velcí, skunky Molina s prasečím nosem a vzácné vačice Kolokolo (jinak také Monitos del Monte). 

Z vyhlídky Mirador Playa San Ignacio vyrážíme kolem sopky Osorno do národního parku Alerce Andino. Odtud se etapa spouští až do města Hornopirén (dříve nazývaný Río Negro-Hornopirén). Zde je možné najít stejnojmenný národní park s horkými prameny a termálními lázněmi Lake Cabrera, vodopády Rio Negro, Doña Tato a Trayenco i jezero Cabrera. 

Vaření z čerstvých lokálních zdrojů je lahoda
Vaření z čerstvých lokálních zdrojů je lahoda

Národní park Corcovado je jedním ze třiceti šesti národních parků v Chile zahrnutých do Národní soustavy chráněných území státu (SNASPE), v němž je toto místo vedeno jako jedno z posledních čistých míst na planetě. Jeho velkou část totiž pokrývají lesy, především ty stálezelené, a cypřiš Guaitecas, pomalu rostoucí jehličnan, které působí svěže a jsou svou neprostupností také přirozenou bariérou pro ničivou činnost člověka. 

Předposlední lednový den je ve znamení překonání hraničního přechodu do Argentiny. To se zdárně podařilo a kola Trajdy už se točí dále na sever do národního parku Los Alerces. Jedná se o patagonský skvost plný morén, ledovcových karů a jezer s čistou vodou. Vegetaci dominují husté lesy mírného pásma, které výše pod skalnatými andskými štíty ustupují vysokohorským loukám. Velmi výrazným a emblematickým rysem je Fitzroya cypřišovitá, endemitický jehličnan. 

Sušit prádlo se dá kdekoliv. Třeba i na stromech kolem
Sušit prádlo se dá kdekoliv. Třeba i na stromech kolem

Směrem na sever leží malebné městečko Lago Puelo, které dnes patří do systému ekoregionů patagonských lesů a stepí Vysokých And. Jezera v této oblasti mají vysokou úroveň ledovcového sedimentu, což jim dává zářivě modrou barvu. 

Z horské přírody čekala posádku změna k více turistiky navštěvovaným úkazům. Například město San Carlos de Bariloche známé jako lyžařské, turistické a horolezecké centrum. 

Regionální město Neuquén se stalo cílem dlouhého přejezdu posádky směrem k cíli. Se tři sta čtyřicet tisíci obyvateli je největším městem v Patagonii. 

Národní park Puyehue
Národní park Puyehue

Bahía Blanca leží v legendární bílé zátoce a je důležitým mořským přístavem. Název Bahía Blanca znamená „Bílá zátoka“ a je odvozeno od barvy soli pokrývající půdu obklopující břehy. Po odpočinku v rajském prostředí je čas vyrazit dál. 

Městečko Azul se nachází v centru provincie Buenos Aires v Argentině a posádka si zde prohlédla místní katedrálu Panny Marie Růžencové, originální památník na hřbitově a Teatro Español v Azul patříci mezi nejvýznamnější divadla v centrální oblasti pampy zejména jejich zaměřením na osobu Miguela de Cervantese. 

Konec etapy byl v Buenos Aires, kam po dvou týdnech Trajda skutečně dorazila. 

Cestování s Tatrou 815 je snazší, než byste čekali
Cestování s Tatrou 815 je snazší, než byste čekali

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right