Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Ženy na palubu Tatry kolem světa 2 prostě patří!

Tatra kolem světa 2 je expedice, na kterou se může připojit každý. S Tatrou 815 upravenou na vysoce efektivní expediční vůz je možné projet společně se stálou posádkou celý svět. Každý tak má možnost se podívat do míst, kam by se nikdy na vlastní pěst nevypravil. V roce 2022 se dobrodružství odehrává v Jižní Americe. Přidáš se i ty?

Celý nápad uspořádat expedici Tatra kolem světa 2 vznikl na základě původní expedice z osmdesátých let, kdy Tatra Kopřivnice vyslala posádku kolem světa. Nejen aby propagovala jejich automobily v zahraničí, ale také aby sbírala audiovizuální materiály z různých koutů světa a dovezla je zpátky domů. K tehdejší expedici se ale nebylo možné přidat, byla uzavřená jen pro vybrané členy. V tom se její nezávazné pokračování v režii Marka Havlíčka liší. 

Putování každým kontinentem je rozděleno na čtrnáctidenní etapy, ke kterým se může připojit každý, kdo by se rád na dané místo podíval. Stačí se jen přes internet přihlásit a místo na palubě je vaše! Dlouhodobě se však hlásí málo žen, a to organizátorům expedice přijde škoda. “Ženy na palubu Trajdy prostě patří,” hlásá hrdě zakladatel projektu Marek. “Skupina tak najednou dostane jinou dynamiku, vládne v ní větší pohoda a všichni jsou najednou více spokojeni. Pro všechny muže je to najednou svátek a štěstí, že mohou být na palubě také.” 

“Protože nám přišlo, že chceme ženy podpořit v tom, aby se nebály s Tatrou kolem světa 2 vyrazit, uspořádali jsme speciálně pro ně soutěž na sociálních médiích,” vysvětluje neobvyklý krok k propagaci možnosti se přidání do posádky dočasných členů Lucie Vonásková, produkční expedice. Soutěž spočívala v natočení krátkého videa o tom, proč si soutěžící myslí, že by ženy měly být součástí dobrodružství v expedičním autě, a proč se k účasti na jedné z nich hlásí ony samy. 

Z mnoha došlých odpovědí byla vybrána Kateřina Hrdinová na základě jejího originálního audiovizuálního kousku. Jak se na expedici připravovala a jak její účast na expedici probíhala, jsme se jí zeptali v krátkém rozhovoru…

Ženy na palubu Tatry kolem světa 2 prostě patří!

Jaká byla tvá cesta do Jižní Ameriky, jak ses cítila?

Má cesta byla opravdu skvělá! Ze začátku jsem se dost bála, ale jakmile jsem v Bolívii uviděla Tatru, tak se mi dost oddechlo. Od té doby to bylo lepší a lepší. 

V Tatře jsem se cítila opravdu pohodlně. Každý měl vlastní úložný prostor, vlastní sedačku a věděl, co má dělat. Teplá sprcha uvnitř byla také příjemná. 

Jaké bylo seznámení s Tatrou, stálou posádkou a dalšími členy etapy?

Seznámení proběhlo velmi dobře. Nejdříve nám Marek představil stálou posádku, pak ve zkratce další členy. Nakonec představil samotnou Tatru a jak pobyt na palubě probíhá. První večer nám udělal skvělou večeři, po které jsme si o sobě řekli něco více. Kdo jsme, co od expedice očekáváme, na co se těšíme. Mohli jsme si tak udělat obrázek o tom, kdo jsou ostatní členové posádky a co nás během dvou následujících týdnů čeká. Všichni z mé etapy byli opravdu skvělí a rychle jsme se spřátelili. 

Ženy na palubu Tatry kolem světa 2 prostě patří!

Jak probíhal život na palubě? Jak bys popsala vlastní roli v týmu všech členů?

Každý večer nám Marek řekl plán na následující den a v kolik bychom potřebovali vyjet. Tak jsme začali přemýšlet, na kterou hodinu si nastavit budík, abychom stihli včas nachystat snídani a vyrazit na cestu. Obvykle jsme se hned ráno přesouvali na další místo a udělali si pauzu až k obědu, abychom si společně uvařili, najedli se a také uklidili. 

Marek cestou vybíral zajímavá místa, na kterých jsme si obvykle udělali krátké procházky k místním přírodním krásám (například vodopádům nebo na výhledy) nebo na jinak významná místa (kulturní či architektonické speciality). Když se blížil večer, tak jsem zastavili na příjemném a klidném místě vhodném k přenocování a začali s přípravou večeře. Mě se nejvíce líbily ty večeře, které bylo možné dělat na ohni. Po jídle vždy následovalo krátké kolečko, při kterém jsme zhodnotili proběhlý den, a zároveň se dozvěděli a domluvili si plán na další den. 

Každý člen v posádce zastupoval různé role. Co se týče pomoci na Tatře, tak jsme měli rozpis na každý den, abychom se střídali v nezbytných činnostech. Já měla v autě místo na sezení úplně vepředu, takže obvykle než jsem vylezla, byly již stoly i židle rozložené a ostatní členové už činorodě pomáhali s vařením. A tak jsem se místo nich často ujala mytí nádobí nebo uklízení stolů a židlí po jídle. Ale samozřejmě jsem často pomáhala také s vařením nebo s rozkládáním a složením stanů. To se mi také na Tatře líbilo, že bez ohledu na to, jakou měl ten den kdo v rozpise povinnost, často se ujal i ostatních, když bylo potřeba, takže jsme fungovali jako jedna velká rodina. 

Co bylo na cestování s Tatrou nejlepší?

Já se nejvíce těšila na poznání nové kultury a nových míst. Výhledy a příroda byly doopravdy úchvatné, ale bez dobré party by to nebylo ono. Skvělé také bylo, že jsme se sešli docela mladí lidé, takže jsme si užili i mnoho zábavy a sdíleli společné zájmy.

Ženy na palubu Tatry kolem světa 2 prostě patří!

Na co nejraději vzpomínáš?

Moje nejradostnější vzpomínky jsou na jídlo. (smích) Výborné saláty, zálivky, maso, omáčky. Takhle skvělé jídlo jsem na cestách v přírodě nikdy nejedla! A taky ráda vzpomínám na večery, kdy jsme měli všechnu práci hotovou a pouze jsme se bavili, poznávali a ochutnávali místní alkohol. Byly to moc příjemné chvíle. 

Myslíš, že měl na tvé zážitky vliv fakt, že jsi žena? Pokud ano, jak?

Nemyslím si, že to mělo nějaký velký vliv. 

Vzkázala bys něco ostatním ženám, které by se chtěly na expedici připojit, ale zatím váhají?

Určitě se ničeho nebojte! Žádné velké ani speciální zkušenosti člověk na palubě nepotřebuje. Pokud rády cestujete, tak to expedici Tatra kolem světa 2 nesmíte minout. Je to obohacující zkušenost! 

Ženy na palubu Tatry kolem světa 2 prostě patří!

S expedičním týmem vítáme ženy všeho věku, které se k nám chtějí připojit. Nejen, že na expedici není nic, co by nezvládly stejně dobře jako muži, a navíc je pobyt na palubě pro ně i s nimi příjemnější. Je radost vidět, jak se společně všichni zapojují do nezbytných činností na palubě bez ohledu na věk, zkušenosti nebo pohlaví. Dobrodružství v Trajdě je jednou za život. Pro to nezkusit třeba nyní? Pojeďte v tom s námi! www.tatrakolemsveta2.cz 

 

Za tým TKS2

Lada Matyášová

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right